RU  UA

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Субсидії українцям з 1 грудня: усі подробиці, які треба знати

З 1 грудня очікуються зміни у призначенні українцям житлових субсидій. Пенсійний фонд України повністю візьме на себе функції Фонду соціального страхування. Він призначатиме і виплачуватиме субсидії громадянам, як і пільги для малозабезпечених українських сімей.

Читайте також: Субсидії на новий опалювальний сезон: усі подробиці, які треба знати

Про це свідчить постанова, яку ухвалив уряд України, "Про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України".

ПФУ

З грудня українцям, яким вперше призначають субсидії, необхідно буде звертатися до ПФУ чи ЦНАПу. Тим, хто отримував ці виплати минулого опалювального сезону, перепризначать їх автоматично. Документи разом із особистими даними від органів соцзахисту до ПФУ передадуть без участі одержувачів пільг або субсидій.

За необхідності перерахувати виплати у разі, якщо змінилися критерії, що впливають на їхній розрахунок, то у листопаді документи подаються як раніше, а з 1 грудня – звертатися до ЦНАПу чи Пенсійного фонду. Для цього не потрібно відкривати в банках додаткові рахунки, всі дані про субсидіантів органи ПФУ отримають онлайн автоматично. Українці, як і раніше, отримуватимуть відповідні виплати на свій банківський рахунок або поштою.

Екстериторіальний принцип призначення допомоги

Через повномасштабну війну в Україні такий принцип зможе забезпечити соціальною підтримкою переселенців незалежно від їхнього місця проживання, централізовано зберігати особисті дані ВПО для призначення та розрахунків житлових субсидій та пільг, щоб не втрачати їх в умовах окупації, та за необхідності оперативно коригувати.

Також такий принцип автоматизує та прискорить процеси призначення, нарахування та виплати житлових субсидій та пільг, централізує їх фінансування та прискорить проходження виплат.

Згідно з екстериторіальним принципом, українець, який має житло в області з тимчасово окупованою територією, або якщо частина територіальних громад перебуває у зоні ведення бойових дій чи ракетних обстрілів, а на даний момент цей українець тимчасово переселився звідти, то він може звернутися до ПФУ чи ЦНАПу з метою призначення субсидій та пільг, не прив'язуючись до територіального розташування свого житла.

Субсидії за умов воєнного часу

Відповідно до Положення про порядок надання житлових субсидій, пропонується не зараховувати до середньомісячного сукупного доходу українцям при призначенні житлової субсидії допомогу на проживання ВПО разом із компенсацією для відшкодування витрат на облаштування у своєму житлі переселенців за програмою "Прихисток".

Тим, хто не має централізованого опалення та/або постачання природного газу і замість цього використовує побутові електроприлади для обігріву житла, збільшать розмір виплат на споживання електроенергії. Для цього житло має знаходитися в районі ведення бойових дій або тих, хто перебуває під тимчасовою окупацією. При розрахунку субсидій застосовуються соцнормативи на комунальну послугу з постачання та розподілення електроенергії для індивідуального опалення.

Водночас запропоновано переглянути критерії надання житлових субсидій тим, кому виплачують допомогу по частковому безробіттю, та тим, хто втратив роботу під час широкомасштабної війни. Для них хочуть передбачити можливість призначення держдопомоги з урахуванням фактично одержаних доходів у розмірі допомоги по безробіттю. Таким чином, після набуття статусу безробітного громадянин може претендувати на отримання виплат без довідки про доходи за останні пів року. Для нарахування житлових субсидій враховуватимуть розмір призначеної допомоги з безробіття за повний місяць, що передує місяцю такого звернення.

Виїзд з України

Раніше припиняли виплати субсидій під час перебування за кордоном понад 60 днів, якщо це не службове відрядження, лікування, навчання чи догляд за дитиною до досягнення нею трьох років. На даний момент до винятків додали дні перебування за кордоном під час воєнного стану в Україні та два місяці після його припинення чи скасування. Соцнорми житла та соцнормативи житлово-комунального обслуговування за адресою житла на таких громадян у період їх перебування за кордоном не розраховуються.

Поки діє військове становище, всі перевірки припинені, але верифікується та перевіряється наявність двійників, щоб той самий субсидіант не отримував виплати в різних областях країни.

Якщо українцю відмовили призначати житлову субсидію, то про це протягом трьох календарних днів з дня ухвалення такого рішення повідомляють заявника, у тому числі й письмово з врученням такого повідомлення під особистий підпис. У документі вказують причину відмови та порядок оскарження рішення через сайт ПФУ або портал "Дія".

Нагадаємо, Пенсійний фонд повідомив про фінансування пільг та житлових субсидій за листопад 2022 року. На ці цілі з державного бюджету спрямовано 1,9 млрд гривень.