RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Світова рецесія: експерт дав прогноз у політиці та економіці на 2023 рік

У 2023 році на весь світ чекає "ідеальний шторм", здатний змести всю існуючу конфігурацію світопорядку та економічної системи.

Таку думку "Апострофу" висловив директор Центру громадянського суспільства Віталій Кулик.

Читайте також: Удар за планами Росії: експерт розповіла про важливість візиту Зеленського до США

За його словами, нинішня ситуація є унікальною. Це - переддень фазового переходу, коли відбудеться зміна підходів, цінностей, управління, глобальних економічних процесів.

"Історія повторюється лише трендами або циклами. З аналогіями треба бути обережними, бо вони завжди кульгають – це стосовно популярних нині посилань на досвід Першої та Другої світових воєн... Це епоха "ідеального шторму", який змете всю існуючу конфігурацію світопорядку та економічної системи", - вважає він.

Наступний рік для всього світу стане складним – на світову економіку чекає рецесія. Спроби "злити" її в зростання військово-промислового комплексу, зокрема, за рахунок війни в Україні, не дадуть результату, а економічна криза очікується спочатку на Заході, а потім і в Азії.

"Падатиме в прірву і Росія. У ній, на думку Кулика, наприкінці 2023 року ми побачимо уже й елементи бунтів та погромів, що стане входом в період розпаду", - переконаний експерт.

Також очікується нарощування усіх негативних процесів, які спостерігалися цьогоріч. Світ може стати на шлях хаотизації та гонки озброєнь, розпочавши серію локальних і глобальних конфліктів за різними рівнями розламів, цивілізаційних та геополітичних.

"Зокрема, триватиме боротьба за ринки, воду, енергоресурси, їжу. Можуть настати і "темні віки", - цей сценарій передбачає конфлікти, використання тактичної ядерної зброї, її розповсюдження в третіх країнах, "розконсервацію" старих конфліктів, появу нових ліній розламу. Безпечних місць на планеті більше не буде. Проте можемо піти і шляхом "світової республіки", що потребуватиме взаємодії різних акторів та матиме в компетенції здоров'я та безпеку - речі, які мають управлятися усім людством", - наголосив Віталій Кулик.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Епоха "чорних лебедів": яким був 2022-й рік та чого чекати в наступному