RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Цю роль довго виконувала Росія: ким може стати Україна для європейців після війни

Європейський союз зараз розглядає Україну як майбутнього енергетичного донора, оскільки наша країна має дуже високий енергетичний потенціал. Енергетика може стати не лише фундаментом економіки, а й одним із ключових драйверів під час повоєнного відновлення України.

Про це "Апострофу" розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

Читайте також: Потрібно приймати складні рішення: в уряді розповіли, як зберегти дієздатність енергетики

Він розповів про те, що переважна більшість сусідніх країн у перспективі є енергодефіцитними, тому європейці розраховують на те, що цю проблему допоможе вирішити Україна. Вона здатна виконувати роль, яку свого часу дуже хотів виконати Радянський Союз. Пізніше роль енергетичного донора тривалий час виконувала Росія.

"... їй навіть вдалося підсадити на свою "нафтогазову голку" цілу низку європейських держав. Це породило для них значну залежність, якої так важко довелося позбавлятися після нападу на Україну. На нинішню зиму європейці зуміли забезпечити себе газом. Однак це не розв'язує питання дефіциту енергоресурсів загалом та електроенергії зокрема протягом наступних 5-10 років. Ця проблема потребує вирішення, і Україна може і має стати адекватним та надійним партнером для Європейського Союзу в енергетичній галузі", - пояснив він.

Також Бойко розповів, що для цього має зробити Україна:

"Насправді, якщо дуже коротко – дві речі: розвиток інтерконекторів (каналів передачі енергії з української енергосистеми до європейської) та підтримка "зеленого" енергоміксу. У європейців є фундаментальна позиція, яка полягає в тому, що їхня внутрішня енергія має бути "зеленою" Ця вимога пред'являється і до імпортованої енергії. А для цього необхідно підтримувати внутрішній енергомікс (сума енергії, виробленої за допомогою різних типів генерації – АЕС, ТЕС, ТЕЦ, ГЕС тощо) прийнятною для європейців, а отже, сформованою з урахуванням всіх екологічних зобов'язань нашої держави.... завдання виглядає повністю здійсненним, а отже, жодних перешкод для експорту української електроенергії в ЄС не буде, завдяки цьому енергетика може стати не лише фундаментом економіки, а й одним із ключових драйверів під час її повоєнного відновлення", - він.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Підвищення цін на електроенергію буде й скоро - Юрій Бойко