RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Відновлення України: які професії знадобляться насамперед

Під час повоєнної відбудови України підвищиться попит на фахівців робітничих професій, таких як працівники будівельної галузі, харчової та легкої промисловості, машинобудування. І задоволення цього попиту сприятиме розвитку економіки країни, тому вже зараз держава повинна забезпечити належний розвиток профосвіти та підготовку необхідної кількості фахівців.

Про це заявила голова підкомітету з питань професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти. членкиня Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Ольга Коваль.

Останні підрахунки Київської школи економіки свідчать, що станом на 14 травня (80 день повномасштабної війни) в Україні зруйновано 35 млн кв. метрів житла - для порівняння це близько пів мільйона невеликих двокімнатних квартир. Однак наголошується, це лише те, що вдалося порахувати, і це лише житловий фонд. Разом з цим є сотні і тисячі зруйнованих об'єктів інфраструктури. Усе це потрібно буде відновлювати.

У зв'язку з цим для швидкого та якісного відновлення України влада повинна вже зараз займатися вирішенням проблем профтехосвіти, щоб забезпечити достатню кількість "технічних" спеціалістів. Безперечно, у повоєнній державі збільшиться попит на робітничі професії, пов'язані з відновленням країни: на працівників будівельної галузі, харчової та легкої промисловості, машинобудування. І якщо цей попит задовільняти, то швидше запрацює економіка, оскільки, умовно, одне робоче місце у будівництві створює 6–7 робочих місць у суміжних галузях.

"Тому завдання держави — системно відповідати на всі виклики у профтехосвіті: підвищувати престиж освіти та праці викладачів, розвивати та модернізувати мережу навчальних закладів, розвивати дуальну форму профосвіти та стимулювати участь у цьому роботодавців, забезпечувати адекватний реаліям механізм та достатній обсяг фінансування сфери та розвивати публічно- приватне партнерство", - наголосила Коваль.

Читайте також матеріал "Апострофа": Ринок нерухомості під час війни: нові реалії, виклики та відродження. Що буде з ринком нерухомості після війни та як державна підтримка оживить процес відновлення?