RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В обмінниках помітно "просів" долар: у чому причина і як довго це триватиме

У обмінниках курс американського долара падає вже майже тиждень й позавчора він коштував 38,5 грн, тобто, як і сім місяців тому, після чого повернувся до рівня 42-43 грн.

Ресурс "Економічна правда" пояснює, у чому причини зміцнення гривні.

Наприкінці минулого року готівковий долар подорожчав, бо на валютний ринок активно впливало збільшення державних видатків. Виплати бюджетникам, а також підрядникам за оплату державних замовлень збільшили обсяги гривні на руках у населення, частина якої опинилася на валютному ринку, що тиснуло на курс.

Читайте також: Чи буде в Україні долар по 50 гривень: прогноз на 2023 рік

Але на початку березня темпи зміцнення гривні на готівковому ринку прискорилися, адже аграрії почали готуватися до сівби, закуповуючи посівні матеріали та оновлювати потужності.

Продаючи готівкову валюту, аграрії підвищують її пропозицію на ринку, що впливає на зниження курсу. І з активізацією польових робіт цей тренд може лише посилюватися.

Водночас частину попиту на валюту українці задовольняють завдяки безготівковій купівлі через відкриття 3-місячних депозитів. За даними НБУ, обсяги валютних депозитів населення за останні пів року зросли на понад 20 млрд грн, у гривневому еквіваленті. Скажімо, протягом серпня-лютого клієнти monobank придбали за допомогою депозитів понад 415 млн доларів, але знімають далеко не всю придбану таким чином валюту, бо захищають свої заощадження від високої інфляції.

Довгий час іноземна валюта залишалася чи не єдиним активом у розпорядженні українців, однак у доларів та євро почали з’являтися конкуренти — депозити у гривні та облігації уряду. Й в умовах підвищення дохідностей за гривневими активами попит на готівкову валюту починає послаблюватися.

Така сприятлива для гривні ситуація на готівковому валютному ринку може зберігатися ще деякий час, проте цей тренд навряд чи можна назвати стійким в умовах широкомасштабної війни й ситуація на валютному ринку може змінюватися як в кращий, так і гірший бік.

Нагадаємо, що в Україні немає загрози зриву посівної кампанії, оскільки аграрії ще з осені приготував необхідну кількість запасів палива.