RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Посівна кампанія не за горами: чи можливий дефіцит палива в Україні

В Україні немає загрози зриву посівної кампанії навесні 2023 року через дефіцит палива, оскільки ринок ще з осені готував необхідну кількість запасів.

Про це повідомив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, передає Enkorr.

За словами експерта, Україна усунула загрозу дефіциту палива, створивши фективну систему постачання, тому під час майбутньої посівної кампанії з цим ресурсом не повинно виникнути проблем.

Читайте також: Обвал цін на ринку бензину, дизеля та автогазу: чи досягнуто межі

"Україні вдалося повністю ліквідувати загрозу відсутності пального. Станом на початок квітня 2022 року ми втратили 100% довоєнних джерел постачання нафтопродуктів... Ми побудували нову розгалужену систему надходження пального. Вона склала свій перший іспит у жовтні-листопаді, коли з'явився сплеск використання", – нагадав експерт.

Зараз на українському ринку є навіть більший за потрібний обсяг палива, оскільки уряд попросив учасників ринку створити запаси на тлі побоювань через лютневе ембарго на імпорт російських нафтопродуктів. До цього були готові й Україна, і Європа.

"Європа залита пальним, ми теж. Сьогодні у найбільших мережах України пального більш ніж на 30 діб реалізації. І це при тому, що оперативні поставки продовжуються в нормальному режимі", – наголосив Куюн.

До того ж в Україні, попри прогнози про зростання цін внаслідок ембарго, вартість палива знизилася.

"Вже років десять фактор весняних/осінніх польових робіт не впливає на ціни на пальне. Тому що всі розуміють, що навесні потрібно більше - і всі везуть більше заздалегідь. І восени - те саме. Відповідно, єдиний впливаючий фактор - це світова ціна. Я впевнений, що не буде жодного сплеску цін", – додав експерт.

Ба більше, український агросектор досить самодостатній, тому що найбільші агрохолдинги мають не тільки сховища та бензовози, а й власні танкери.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як вплинув дефіцит палива навесні 2022 року на посівну кампанію.