RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні можуть переглянути тарифи на світло: що вирішують у Кабміні

Через численні атаки російськими окупантами з енергетичної інфраструктури України Кабмін обмірковує різні варіанти перегляду тарифів на світло для побутових споживачів. Рішення ухвалять щонайменше за місяць-два, після закінчення цього опалювального сезону.

Про це повідомив голова Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтин Ущаповський в інтерв'ю "1+1".

Читайте також: Як заощадити на комуналці в Україні: корисні поради

"Головна причина кризи в енергетиці – війна, розв’язана агресором. Були потужні удари по енергетичній інфраструктурі. Зруйновані об’єкти генерації, підстанції, лінії електромереж, інше обладнання. Втрати від цього обчислюються величезною сумою", - сказав він.

Щоб відновити енергетичну інфраструктуру, потрібні також кошти, що закладені у тариф на світ для побутових споживачів, який не переглядали з 2017 року. Ущаповський наголосив, що, у будь-якому разі, при змінах тарифів насамперед враховуватимуть інтереси малозахищених верств населення, щоб їх це торкнулося найменше.

На цю мить в уряді разом із Міненерго, НКРЕКУ та Мінсоцполітики розглядають різні варіанти перегляду тарифу:

  • модифікація чинної системи субсидій;
  • різні тарифи залежно від обсягів споживання.

Водночас рішення ухвалять не раніше, ніж за місяць-два.

"Головне тут – забезпечити відкритість та прозорість процесу перегляду тарифів на електроенергію та врахувати потреби тих споживачів, які постраждали від наслідків війни найбільше, які не мають змоги платити по високому тарифу. Війна нас змінила, ми вже готові платити за електроенергію за справедливою ціною. І зараз дуже важливо, щоб зробити цю ціну дійсно справедливою", – заявив Ущаповський.

Нагадаємо, що тарифи на світ можуть підняти в чотири рази. "Апостроф" розповідав, як влада хоче пом'якшити подорожчання.