RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Близько до колапсу: журналісти опублікували розслідування як санкції душать економіку РФ

З початком повномасштабного вторгнення в Україну країни Заходу ввели проти Росії безпрецедентні санкції, метою яких є ослаблення економіки РФ. Це зокрема обмеження продажу нафти та газу, ембарго на експорт вугілля, заборона на золотовалютні операції та інше. Проти представників російського бізнесу запровадили персональні санкції. РФ почала ставити рекорди з відтоку капіталу, еміграції, і кожен громадянин країни-агресорки відчув зміни в доходах.

Проте санкції ще не повною мірою досягли своєї мети, йдеться в матеріалі "Апострофа".

В березні 2023 Путін визнав, що санкції можуть негативно позначитися на економіці країни. Росстат оцінив падіння ВВП РФ у 2022 на 2,1%, що нижче, ніж у пандемію (-3%). Після введення нафтового ембарго в грудні 2022 впали котирування нафти Urals, і дефіцит бюджету РФ перевищив заплановані на рік 3 трлн рублів.

Обвал стався у виробництві автотранспорту – на 44,6%, продаж знизився на 58,8%, і у виробництві пральних машин (-49,2%), холодильників (-42,2%) та іншої побутової техніки. Продаж меблів впав на 19,8%, мобільних телефонів – на 27,5%, пральних машин – на 18,4%. Купівельна спроможність росіян щодо харчування впала по 15 із 24 категорій.

Відразу після початку війни проти України Росію почали залишати люди. Потік тих, хто виїхав, збільшився після оголошення мобілізації у вересні. Forbes повідомляв про 700 тис. тих, хто виїхав за два тижні після початку мобілізації. Країну залишили в основному чоловіки, люди "більш освічені і багатші". Відправка Росією на війну 300 тис. мобілізованих стала втратою близько 0,5% робочих рук, кожне друге підприємство у РФ відчуває дефіцит кадрів.

Також росіяни забирали гроші із банків. Сума коштів росіян у банках за кордоном потроїлася за 2022 рік. Іноземні банки продовжують відкривати рахунки і надавати картки росіянам і осівши в банках Європи, США, ОАЕ, Туреччини гроші залишають сферу впливу агресора, починають працювати на вільні економіки і не будуть витрачені на війну. Росіяни забрали з банків РФ понад 40% валюти. Центробанк оцінив відтік капіталу за 2022 у $217 млрд.

Торгівля Росії із країнами, які підтримують санкції, суттєво скоротилася, а залежність РФ від КНР зросла. Китай нарощує закупівлю російської сировини, а імпорт Китаю до Росії зріс лише на 4,5%. За 2022 товарообіг РФ з Білоруссю і досяг рекордних $50 млрд,і Білорусь вперше продала в Росію більше, ніж купила.

Таким чином західні санкції ще не призвели до колапсу російської економіки, але підривають потенціал розвитку цілих галузей. Іноземні інвестиції у економіку припиняються, бізнес йде,а приватні кошти громадян витікають у банки мирних країн, спустошуючи резерви РФ. У 2023 активізуються і вторинні санкції - Росія втратить постачальників, які допомагають оминати обмеження, відтік приватного капіталу триватиме і петля на російській економіці ще більше затягнеться.