RU  UA

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

"Зернова ініціатива": в уряді заявляють про загрозу зриву угоди

Роботу "зернової угоди" можуть призупинити через блокування експорту українського зерна з боку Росії. Також Україні вкрай важливо поновити його постачання через Польщу, Словаччину та Угорщину.

Про це заявила голова Міністерства економіки України Юлія Свириденко, повідомляє газета The Guardian.

Читайте також: Польща по зернятку клює: чому країни ЄС забороняють аграрний імпорт із України

"Вона ("зернова ініціатива". - Ред.) знаходиться під загрозою зриву, Росія знову заблокувала інспекцію суден", - зауважила глава відомства.

Також Свириденко наголосила, що зараз для України надважливе поновлення транзиту зерна через територію Польщі, Словаччини та Угорщини. В інакшому випадку - поставки будуть повністю заблокованими.

"Ми не можемо разом з нашими партнерами дати Росії можливість скористатися цією ситуацією", - зазначила міністр.

Відомо, що Кремль погрожує відмовитися від Стамбульських домовленостей, якщо залишатимуться перешкоди для російського експорту. Також країна-агресор може зменшити число інспекцій суден у Босфорі.

Польща та Угорщина оголосили про заборону імпорту зерна та продовольства з України для захисту сільськогосподарського галузі, оскільки поставки українців з низькими цінами негативно впливають на збут товару місцевими фермерами. Згодом уряд Словаччини ухвалив рішення про тимчасове зупинення імпорту зерна та деяких харчових продуктів з України. Це рішення розкритикували у Європейській комісії.

Нагадаємо, Болгарія теж хоче заборонити імпорт зерна з України, оскільки боїться, що через надмірне накопичення запасів може статися обвал цін.

  • Вас може зацікавити:

Окупанти вкрали пів мільярда тонн українського зерна: стало відомо, куди його продають

Чи вистачить Україні свого зерна: у Кабміні дали несподівану відповідь

"Дозволить вдихнути нове життя": чому для України так важливо відновити експорт зерна