RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Польща заборонила імпорт зерна та низки продуктів з України: озвучено причину

У травні 2022 року Євросоюз на рік скасував ввізне мито та квоти українську сільськогосподарську продукцію на знак підтримки країни, яка воює з російським агресором, й наплив дешевої продукції з України вдарив по аграрному бізнесу сусідів, але відсьогодні уряд Польщі заборонив ввозити з України зерно та деякі види сільськогосподарської продукції.

Про це повідомив міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда.

Він оприлюднив перелік заборонених до ввезення товарів, до якого увійшло зерно, цукор, хміль, льон, коноплі, насіння, сухі корми, фрукти, овочі, птиця, яловичина, телятина, свинина, баранина, яйця, продукти бджільництва, а також вино та етиловий спирт.

Читайте: Нового врожаю буде мало: чи загрожує Україні дефіцит продуктів

Як заявив голова правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський рішення ухвалили з урахуванням "асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчої оплати праці в Україні". Також він зазначив, що в Україні, в основному, на великих площах працюють міжнародні компанії з розгалуженою інфраструктурою.

Качинський оголосив, що Польща проведе загальний закуп зерна у сховищах з доплатою та збереже субсидії для польських аграріїв, аби захистити їхні інтереси. Також він анонсував викуп українського зерна, яке зараз лежить на складах у Польщі.

У свою чергу Міністерство аграрної політики та продовольства України заявило, що шкодує про рішення польської сторони, вважаючи, що воно суперечить двостороннім домовленостям.

"Рішення польської сторони протирічать нашим домовленостям. Мінагрополітики зі свого боку завжди з розумінням ставилось до ситуацій в польському агросекторі й оперативно реагувало на різного роду виклики. Тиждень тому ми погодили, що 4 культури: пшениця, кукурудза, насіння соняшника та ріпаку до 1 липня 2023 року йтимуть через Польщу лише транзитом. Цього тижня ми досягли низки домовленостей для розвитку взаємовигідного співробітництва в галузі сільського господарства та вирішення проблем логістики і погодили текст Меморандуму про взаєморозуміння", — йдеться в заяві профільного міністерства.

У Мінагро зазначили, що розуміють важку ситуацію польських фермерів, але акцентують увагу на тому, що сьогодні найскладніша ситуація в українських фермерів, які зазнають колосальних збитків через війну та гинуть на полях від російських мін.

Відомство вже запропонувало Варшаві новий Меморандум про взаєморозуміння, який враховуватиме інтереси обох країн та врегулює питання транзиту сільськогосподарської продукції територією Польщі.

Нагадаємо, що на Київщині трактор МТЗ-80 наїхав на протитанкову міну.

  • Вас може зацікавити:

Польща планує обмежити імпорт зерна з України: в чому причина

"Дозволить вдихнути нове життя": чому для України так важливо відновити експорт зерна

Окупанти вкрали півмільярда тонн українського зерна: стало відомо, куди його продають