RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

США вдарили по "тіньовому флоту Росії": деталі гучного рішення

Сполучені Штати завдали удару по так званому "тіньовому флоту" Росії, позбавивши великого перевізника нафти страховки.

Про це інформує агенція Bloomberg, посилаючись на джерела.

Читайте також: США заборонили експорт низки товарів до Росії та Білорусі: повний список

Як зазначається, під приціл США потрапив тіньовий флот із десятків танкерів, який переправляє російську нафту до Азії в обхід західних санкцій.

Американський клуб страховиків позбавив міжнародного страхування через порушення механізму "стелі" цін компанію Gatik Ship Management, зареєстровану в Індії. Вона вважається великим перевізником російської нафти.

Відомо, що компанія зі штаб-квартирою в Мумбаї зібрала флот із 48 танкерів сумарною ємністю більше 30 млн барелів та вартістю 1,4 млрд доларів. Як свідчить аналіз Vortexa, практично всі судна заходили у російські порти та вивозили нафту або нафтопродукти.

Відповідно до санкційних обмежень, що запрацювали з 5 грудня 2022 року, такі поставки дозволені виключно у випадку, якщо нафту продають за не більше 60 доларів. Індійська компанія порушувала цю вимогу, тому її покарали. Американський клуб страховиків входить до Міжнародної групи клубів взаємного страхування судновласників (International Group of P&I Clubs, або IG P&I), яка забезпечує страховкою понад 90% світових морських перевезень.

Джерело Bloomberg зазначає, що Gatik залишилася без страховки на умовах "захист та відшкодування", яка, зокрема, покриває ризики у разі розлиття нафти. Без неї танкерам компанії може бути закритий доступ до портів і проток, наприклад турецькі Босфор і Дарданелли.

В Американському клубі Bloomberg підтвердили розрив відносин із Gatik, проте не уточнили причину.

Як свідчать офіційні дані російського Міністерства фінансів, нафта Urals, що є головним експортним сортом продається суттєво нижче за "стелю", встановлену Заходом. У період з 15 березня до 14 квітня середня вартість становила 51,15 долара за барель. Проте дані не враховують вартість транспортування. І в індійських портах російська нафта коштує дорожче – 61,7 долара за барель у березні, за даними Argus.

За час війни Індія у 30 разів наростила імпорт російської нафти, попри заклики Заходу приєднатися до санкцій через війну в Україні. За інформацією Reuters, у квітні частка російського ресурсу на індійському ринку становила 70%.

Нагадаємо, з лютого 2023 року в Україні спостерігається зниження цін на нафтопродукти. Проте влітку ситуація може змінитися, оскільки планується повернути довоєнні ставки акцизів та ПДВ на автомобільне паливо, через що паливо подорожчає.

  • Вас може зацікавити:

В обмін на дрони-камікадзе: ЗМІ дізналися, що РФ постачає Ірану

Буде складно: в ЄС пояснили проблему із конфіскацією активів РФ на користь України

Війна їх не хвилює: китайські компанії опинились у центрі великого скандалу