RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Пенсії військовим: в ПФУ розповіли про особливості оформлення у воєнний час

В Україні воєнний стан, запроваджений з 24 лютого 2022 року через агресію РФ, не змінив правила призначення пенсій військовослужбовцям.

Про це "Апострофу" розповіла директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України Олена Охріменко.

Читайте також: Чи підлягають пенсії оподаткуванню: у Пенсійному фонді озвучили відповідь

За її словами, питання пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, унормовані законом"Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

"На чому варто акцентувати увагу стосовно умов призначення пенсій військовослужбовцям? Це насамперед особливості звернення за такими пенсіями. Комплект документів для призначення "військової" пенсії завжди готує уповноважений орган силового міністерства або відомства. Для військовослужбовців Міністерства оборони - це територіальні центри комплектування та соціальної підтримки - колишні військомати. Тому за призначенням "військової" пенсії варто звертатись саме до уповноважених органів. Пакет документів буде передано ними до Пенсійного фонду", - зауважила вона.

Головна умова призначення "військової" пенсії - звільнення з військової служби.

Пенсії за вислугу років

Зокрема, пенсії за вислугу років призначають у відсотках їхнього грошового забезпечення за наявності на день звільнення зі служби після 1 жовтня 2020 року 25 років календарної вислуги. Відповідно до постанови уряду, мінімальний розмір пенсій за вислугу років колишнім військовим не може бути нижчий 3,85 тис. гривень.

Пенсії з інвалідності

Пенсії з інвалідності призначають військовослужбовцям, яким встановлено інвалідність. Причина, група, час настання інвалідності, термін, на який її встановлюють, визначають органи медико-соціальної експертизи. Розмір пенсії з інвалідності військового залежить від причини інвалідності та належності до осіб з інвалідністю внаслідок війни чи інших осіб з інвалідністю.

Передбачені додаткові гарантії:

  • мінімальна пенсійна виплата у осіб з інвалідністю І групи не може бути менше 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (13,6 тис. грн);
  • ІІ групи – 525% (10,98 тис. грн);
  • ІІІ групи – 360% такого прожиткового мінімуму (7,53 тис. грн).

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника

Пенсію у зв'язку з втратою годувальника призначають непрацездатним членам сім'ї померлого/загиблого військового, які були на його утриманні. Її розмір визначають у відсотках грошового забезпечення годувальника і залежить від причини його смерті.

Зараз пенсії для ветеранів українсько-російської війни унормовані вищевказаним законом. Вони нараховуються, як і для всіх і не мають якоїсь особливої індексації.

"У разі зміни діючих правил призначення та перерахунку пенсій військовослужбовцям - ми обов’язково їх реалізуємо", - додала представниця Пенсійного фонду.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Гідні пенсії українці зможуть отримувати після вступу до ЄС - директорка Департаменту пенсійного забезпечення ПФУ

  • Вас може зацікавити:

Хто в Україні може достроково вийти на пенсію: озвучено категорії громадян

Майже півтори зарплати на руки: що відомо про підйомні виплати військовим та їхнім сім'ям

Українці можуть збільшити свою майбутню пенсію: що треба знати