RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гідні пенсії українці зможуть отримувати після вступу до ЄС - директорка Департаменту пенсійного забезпечення ПФУ

Олена Охріменко про індексацію та військові пенсії

Олена Охріменко про індексацію та військові пенсії Олена Охріменко Фото: Прес-служба Пенсійного фонду України

В Україні в березні відбулася масштабна індексація пенсій, у рамках якої виплати було збільшено більш ніж 10 мільйонам людей. При цьому деякі українці незадоволені отриманими доплатами. З квітня перерахували пенсії тим пенсіонерам, які продовжують працювати, проте підвищені виплати вони отримають пізніше. З чим пов'язана така затримка, а також про інші види пенсій в Україні, зокрема й ті, які отримують військовослужбовці, в інтерв'ю "Апострофу" розповіла директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України ОЛЕНА ОХРІМЕНКО.

- У березні було проведено індексацію пенсій майже на 20%. Судячи з повідомлень у соціальних мережах, є пенсіонери, які не отримали підвищення виплат, або підвищення відбулося на декілька десятків гривень. З чим це може бути пов’язано?

Читайте: В Україні з’явиться новий вид пенсії: хто зможе отримати

- Цього року з 1 березня на виконання рішення уряду на 19,7% проведено індексацію пенсій, підвищено розміри мінімальних пенсій та пенсійних виплат визначеним категоріям пенсіонерів.

Всього було перераховано пенсійні виплати 10,5 мільйонам пенсіонерів. Враховуючи, що на обліку в Пенсійному фонді України перебуває майже 10,7 мільйонів пенсіонерів, пенсії було перераховано більше 98% пенсіонерів.

Щодо величини зростання пенсій після перерахунку, то розмір підвищення для кожного конкретного пенсіонера визначено індивідуально з урахуванням особистих показників людини: закону, згідно з яким було призначено пенсію, року призначення пенсії, тривалості страхового стажу, величини заробітної плати, факту роботи та належності пенсіонера до певної вікової категорії. Із усіх цих окремих чинників складалась виплата до перерахунку і складається загальна пенсійна виплата після перерахунку. Підвищення, згідно з рішенням уряду, встановлено в межах від 100 до 1500 гривень.

Тож говорити, кому і чому не було підвищено пенсію, або чому зростання було мінімальним (100 гривень), можна лише після аналізу пенсійної справи конкретного пенсіонера. У когось з 1 березня на 19,7% зріс основний розмір пенсії, у когось збільшилась доплата за понаднормовий стаж, комусь встановлено адресну допомогу до мінімальної пенсійної виплати. А ще є і такі, в яких збільшено кілька складових пенсійної виплати.

По факту, середній розмір підвищення склав 579,1 гривні.

Читайте: Українці можуть збільшити свою пенсію у півтора рази: як це зробити

Щодо категорії громадян, пенсії яких з 1 березня не індексувалися, то це пенсіонери, пенсії яким було призначено за спеціальними законами, - науковці, держслужбовці, службовці органів місцевого самоврядування, проведення перерахунку для яких заплановано вже на липень цього року.

В результаті індексації розміри пенсій, що призначені протягом останніх трьох років, збільшено на 100 гривень. Цьому теж є пояснення: такі пенсії призначались з урахуванням показників середньої зарплати, величина яких перевищує розмір показника середньої заробітної плати, що склався під час цьогорічної індексації.

Не підвищились й максимальні пенсії, пенсії, призначені у 2023 році, деякі пенсійні виплати, розмір яких базується на величині прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Тобто для кожного конкретного випадку зміни розміру пенсії з 1 березня є законодавче підґрунтя.

Повторюсь: всього з 1 березня перераховано 10,5 мільйонів пенсій, при цьому найбільша кількість пенсіонерів, яким на коефіцієнт 1,197 було проіндексовано пенсії - це пенсіонери, які отримують пенсії, призначені відповідно до закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", тобто страхові пенсії – 9 мільйонів осіб, а це 85,7% всіх перерахованих пенсій. Середній розмір підвищення пенсій цієї категорії пенсіонерів склав 587,41 гривні.

За оперативними даними, станом на 1 березня середній розмір пенсії перевищив 5 тисяч гривень та становить 5219,69 гривні.

- У квітні відбулася індексація пенсій працюючих пенсіонерів. Скільки на сьогодні в Україні таких пенсіонерів?

- Квітневий перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам не варто називати індексацією. Це саме перерахунок, який завжди проводився працюючим пенсіонерам щодва роки за їх зверненнями. А починаючи з квітня 2018 року органи Пенсійного фонду здійснюють такий перерахунок щороку автоматично, без звернення пенсіонерів.

Цьогоріч пенсії перераховують тим пенсіонерам, які після призначення чи попереднього перерахунку пенсії з 1 квітня 2021 року продовжували працювати і на 1 березня 2023 року отримали право на проведення перерахунку, тобто або набули 24 місяці страхового стажу, або ж від призначення пенсії чи попереднього перерахунку минуло два роки.

Читайте: Одна з категорій пенсіонерів може отримати доплату до пенсії: як оформити і хто має право

Хотілося б наголосити, що уряд визначить дату проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2023 року після того, як до реєстру застрахованих осіб надійдуть дані про нарахування та сплату страхувальниками єдиного внеску за І квартал 2023 року (адже право на перерахунок визначається, зокрема, і страховим стажем, набутим у січні-лютому 2023 року). Такі звіти страхувальники мають подати до 10 травня. При цьому дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам залишається 1 квітня 2023 року.

Щодо результатів перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, то про них можна буде говорити вже після його проведення: тоді ми матимемо конкретну статистику. Плануємо, що вже у червні працюючі пенсіонери почнуть отримувати перераховані пенсії.

Щодо кількості працюючих пенсіонерів, то станом на 1 січня 2023 року на обліку в Пенсійному фонді перебуває більше 2,7 мільйона таких осіб. Очікується, що цього року такий перерахунок буде проведено для близько 600 тисяч пенсіонерів.

- Ціни в Україні зростають швидше, ніж пенсії, тож пенсіонерам, особливо тим, хто отримує маленькі пенсії, все складніше забезпечувати себе. Чи будуть у зв’язку з цим коригуватися пенсії? Зокрема, чи є плани індексувати не тільки базові розміри пенсій, а й також доплати за вік, стаж тощо?

- Попри війну, попри економічні труднощі, держава знаходить можливості в установлені строки виплачувати пенсії та інші соціальні виплати. Навіть більше: такі виплати індексуються, перераховуються. Крім того, працюють, і досить ефективно, додаткові гарантії для пенсіонерів різних вікових груп. Так, уже сьогодні пенсіонерам, яким виповнилося 80 років і більше, надається щомісячна компенсаційна виплата у розмірі до 570 гривень; яким виповнилося 75 років до досягнення 80-річного віку, – у розмірі до 456 гривень; тим, хто досяг віку 70 років до 75-річного віку, – до 300 гривень. Ці виплати встановлюються і тим, хто досягає такого віку, що зумовлює зростання їх пенсійної виплати.

Читайте: Як перейти з одного виду пенсії на інший: роз'яснення ПФУ

Разом з тим, зростають і розміри мінімальних пенсійних виплат пенсіонерам різних вікових категорій, які мають повний страховий стаж. Так, у пенсіонерів, яким виповнилося 80 років і більше, розмір пенсійної виплати не може бути менше 3120 гривень. У пенсіонерів віком від 70 до 80 років такий розмір не може бути менше 3000 гривень, віком до 70 років – 2760 гривень. Мінімальний розмір пенсійної виплати у інших пенсіонерів, які не працюють і отримують пенсію незалежно від віку та закону, відповідно до якого вона призначена, не може бути менше 2520 гривень.

Отже в цьому напрямку постійно йде робота щодо пошуку нових можливостей для захисту найбільш вразливих категорій пенсіонерів.

- Тепер щодо військових. Чи відомо, скільки на сьогодні в Україні військових пенсіонерів, включно з тими, хто брав участь у війні проти росії, але не досяг пенсійного віку?

- В Пенсійному фонді дійсно є дані про тих громадян, кому вже призначено пенсію.

За даними інформаційних баз Пенсійного фонду, станом на 1 квітня цього року на обліку в органах Фонду перебуває майже 556 тисяч пенсіонерів, яким призначено пенсії відповідно до закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (крім військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей). З них 374 тисячі отримують пенсію за вислугою років, близько 56 тисяч – по інвалідності та понад 126 тисяч – у зв’язку з втратою годувальника.

Ведення обліку пенсіонерів з числа колишніх військовослужбовців, які брали участь у війні, не передбачено.

- Якими є умови виходу на пенсію військових у воєнний час?

- Воєнний стан, введений указом президента України з 24 лютого 2022 року у відповідь на військову агресію з боку росії, не змінив правила призначення пенсій військовослужбовцям. Як і раніше питання пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, унормовані законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

На чому варто акцентувати увагу стосовно умов призначення пенсій військовослужбовцям? Це насамперед особливості звернення за такими пенсіями. Комплект документів для призначення "військової" пенсії завжди готує уповноважений орган силового міністерства або відомства. Для військовослужбовців Міністерства оборони – це територіальні центри комплектування та соціальної підтримки – колишні військомати. Тому за призначенням "військової" пенсії варто звертатись саме до уповноважених органів. Пакет документів буде передано ними до Пенсійного фонду.

Головною умовою призначення "військової" пенсії є звільнення з військової служби.

Читайте: Біг з перешкодами: як оформити інвалідність в Україні

Пенсії за вислугу років призначаються у відсотках їх грошового забезпечення за наявності на день звільнення зі служби після 1 жовтня 2020 року 25 років календарної вислуги. З урахуванням постанови уряду, мінімальний розмір пенсій за вислугу років колишнім військовим не може бути нижче 3854 гривень.

Пенсії по інвалідності призначаються військовослужбовцям, яким встановлено інвалідність. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи. Розмір пенсії по інвалідності військовослужбовця залежить від причини інвалідності та належності до осіб з інвалідністю внаслідок війни чи інших осіб з інвалідністю.

Так, особам з інвалідністю внаслідок війни встановлено певні додаткові гарантії: мінімальна пенсійна виплата у осіб з інвалідністю І групи не може бути менше 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (13 604,5 гривні); ІІ групи – 525% (10 988,25 гривні), ІІІ групи – 360% такого прожиткового мінімуму (7 534,8 гривні).

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого/загиблого військовослужбовця, які були на його утриманні. Розмір пенсії визначається у відсотках грошового забезпечення годувальника і залежить від причини його смерті.

- На яку пенсію можуть розраховувати ветерани українсько-російської війни. Який порядок нарахування таких пенсій? Чи будуть індексуватися (і як) такі пенсії?

- Як уже було сказано, на сьогодні, питання пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, внормовані законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" та відповідними рішеннями уряду.

У разі зміни діючих правил призначення та перерахунку пенсій військовослужбовцям ми обов’язково їх реалізуємо.

- Чи передбачені пенсії родинам загиблих у війні проти росії?

- Звісно, передбачені. І тут варто говорити насамперед про родини загиблих військовослужбовців. Непрацездатним членам сімей осіб, які мали право на призначення пенсії згідно із законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", може призначатися пенсія в разі втрати годувальника.

Розмір такої пенсії визначається в залежності від розміру грошового забезпечення загиблого годувальника, а також кількості утриманців, яким призначено пенсію.

Розмір пенсії матері (батьку), дружині (чоловіку), дитині визначається як 70% грошового забезпечення годувальника. Якщо право на пенсію мають двоє і більше дітей, її розмір – 50% грошового забезпечення загиблого годувальника на кожну дитину.

Крім того, законодавством передбачено встановлення до пенсій в разі втрати годувальника членам сімей загиблих військових державної адресної допомоги. Так, кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловікові) загиблого військового, незалежно від наявності інших членів сім’ї, надається адресна допомога в сумі, що не вистачає до 7800 гривень. Якщо пенсія в разі втрати годувальника призначена на двох і більше дітей, адресна допомога встановлюється в сумі, що не вистачає до 6100 гривень, на кожну дитину загиблого військового.

Якщо смерть годувальника не пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, пенсія обчислюється в розмірі 30% його грошового забезпечення.

Пенсія в разі втрати годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї військовослужбовця не може бути меншою ніж два розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 4186 гривень).

- І наостанок. Україна взяла курс на вступ до ЄС. Чи будуть у зв’язку з цим наближатись українські пенсії до європейських, хоча б румунських чи польських?

- Обраний Україною вектор вступу до ЄС покликаний вирішити зокрема і питання гідного пенсійного забезпечення українців. Курс до ЄС – це курс на реформи.

Йдеться про реформування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, яка передбачає, що додатково до двох діючих в Україні рівнів пенсійної системи – солідарного та недержавного – має бути запроваджено обов’язковий накопичувальний рівень. Багаторівнева модель пенсійного забезпечення діє у багатьох західних країнах. Солідарна система гарантує пенсіонерам певний базовий рівень виплат, натомість більшу частину пенсійного доходу люди отримують з накопичень до держаних та недержавних пенсійних фондів. І саме завдяки такому підходу їм вдається забезпечувати нинішній рівень пенсійних виплат.

Запровадження системи обов’язкових пенсійних накопичень дасть можливість українцям мати щонайменше два джерела пенсійного доходу – з солідарної системи та з накопичувальної, що дозволить отримувати більш гідні пенсії.

Читайте: Де в Україні платять найбільші пенсії: інфографіка

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів