RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Епопея з запровадженням накопичувальної пенсії: є три проблеми

Аби накопичувальна пенсійна система працювала, її потрібно наповнити грошима учасників цього механізму, хоча досі ведуться суперечки, в якому вигляді це потрібно робити на кшталт збільшення єдиного соціального внеску, або ж введення окремого податку, чи зобов'язати "віддуватися" роботодавців тощо.

Читайте: Введення в Україні накопичувальної пенсії: відрахування із зарплати хочуть збільшити втричі

"Складність накопичувальної системи в тому, що потрібно знайти джерело фінансування накопичень. Додатково збільшувати навантаження на працюючу особу – проблематично. Роботодавці також не хочуть нести ще більші витрати, і вони будуть досить обтяжливими для малого і середнього бізнесу", - пояснив "Апострофу" екс-заступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун.

Депутати пропонують, щоб за другий рівень платили роботодавці. "Так, роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023, 1,5 %; у 2024, 2 % у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів Державного бюджету України", - значиться у пояснювальній записці до законопроекту.

Втім є й інші джерела фінансування. Гроші треба шукати в перерозподілі податків з доходів фізичних осіб, а тут задіяні інтереси місцевих громад.

"Наприклад, зараз ставка ПДФО 18%. Можливо можна було б знизити ставку до 15%, а ці 3% віддати на накопичення. І не факт, що місцеві громади постраждають. Адже за рахунок цих коштів може багато чого змінитися в тих самих місцевих громадах. Крім того, можливо пов’язувати інтереси працівника і роботодавця: якщо працівник робить власні додаткові відрахування, то і роботодавець зобов’язаний буде робити співставний внесок. Тобто тут треба розглядати комбінацію різних джерел", - пояснює Віктор Колбун.

Однак коли гроші знайдуться, постає друга суттєва проблема: що з ними робити? У випадку з солідарною системою все просто – працюючі українці платять пенсії непрацюючим, і гроші особливо не затримуються. Однак якщо відкрито накопичувальний рахунок, та ще років на 20-30, то якщо гроші там будуть просто лежати, інфляція їх просто "з'їсть". І коли вже буде нарахована та пенсія, то це будуть смішні гроші.

"Головне питання в тому, щоб зберегти ці кошти. Якщо вони будуть просто лежати, то гроші не будуть збережені", - додає член ради пенсійного фонду "Соціальний стандарт" Віталій Мельничук.

Саме тому кошти на накопичувальних рахунках потрібно кудись інвестувати, щоб вони не розчинилися як обіцянки нардепів. Інвестування – сама суть накопичувального рівня. А куди ж інвестувати, та так, щоб не було ризиків і зростав прибуток?

Згідно з законопроектом, активи уповноваженого пенсійного фонду на 80% повинні складатися "з цінних паперів, погашення та отримання доходу за якими гарантовано Кабінетом Міністрів України". Тобто інвестуватися всередині країни. Інші 20% можна буде інвестувати вже на міжнародних ринках капіталу, але більшість коштів повинні бути вкладені саме в Україні. А куди ж в Україні можна вкласти гроші?

"Адже ринок акцій у нас практично мертвий через те, що біржові вимоги занадто завищені. Емітент повинен подавати багато звітності і мати з цим багато мороки", - запевняє Колбун.

Тим більше, які інвестиції, коли триває війна? Втім, на думку експертів, не все так погано. Наприклад, гроші можуть інвестуватися в облігації внутрішньої державної позики – в теорії найвищі гарантії держави.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" Врятувати армію українських пенсіонерів: що задумали депутати і що з цього вийде

  • Вас може зацікавити:

Навіщо українцям накопичувальна система пенсій: названо дві основні причини

Українці зможуть по-новому збирати на пенсію: яким буде механізм

Можуть перетворитись на "МММ": які гарантії у недержавних пенсійних фондів