RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Великі штрафи повертаються: за що будуть карати з 1 жовтня

З 1 жовтня 2023 року в Україну повертаються штрафи, скасовані після початку повномасштабного російського вторгнення – вони стосуються підприємців, які працюють без касових апаратів.

Про це нагадав глава фінансового комітету Верховної ради Данило Гетьманцев в ефірі "Українського радіо".

"Я хочу звернутися до підприємств торгівлі щодо встановлення касових апаратів. З 1 жовтня буде введено великі штрафи за невстановлення цих апаратів", - наголосив він.

За його словами, уже в повному обсязі відновили планові перевірки бізнесів на наявність реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Передусім, це стосується груп, що реалізують: спиртні напої, табачні вироби, паливо, електроенергію.

Окрім цього, перевіряють також банківські та фінансові установи, а також гральний бізнес.

"Днями буде прийнято план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства", - попередив нардеп.

Якщо податкові органи встановлять, що зазначені групи осіб не здійснюють розрахункові операції через касові апарати, до них будуть застосовані фінансові санкції. Розмір цих санкцій безпосередньо залежить від суми, яка була ухилена від оподаткування через недекларовані операції.

Читайте також: Українським підприємцям повернуть штрафи, скасовані під час воєнного стану: названо дату

За перше порушення загрожує штраф у розмірі 100% вартості проданих товарів (робіт та послуг). За кожне наступне - 150% вартості проданих із порушеннями товарів (робіт, послуг). Проте зазначається, що штрафи за роботу без касових апаратів не будуть застосовуватись до бізнесу на прифронтових територіях. Але це не стосується торгівлі підакцизними товарами.

Нагадаємо, у червні Верховна рада прийняла законопроєкт №8401, який вніс зміни до Податкового кодексу. Цей законопроєкт був підписаний президентом Володимиром Зеленським всього кілька тижнів після його ухвалення. Згідно з цим документом, починаючи з 1 серпня 2023 року, скасовані податкові пільги, і також відновлено перевірки підприємців.

Зокрема, було скасовано пільгову 2%-у ставку податку. При цьому, фізичним особам-підприємцям дозволили самостійно вибирати систему оподаткування. Також нові ФОПи, які зареєструвалися в 2022 році, автоматично перейшли на єдиний податок за ставкою 5%.

Податкові групи І та ІІ тепер знову зобов'язані сплачувати єдиний податок, і скасовано обмеження на штрафи за порушення податкового законодавства.

Важливо відзначити, що повернення попередніх податкових ставок, відновлення штрафів та проведення перевірок є однією зі структурних змін, передбачених угодою із Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо програми фінансування на суму 15,6 мільярда доларів.

Раніше ми писали, що в Україні хочуть ввести покарання за образу військових.

  • Вас може зацікавити:

Хто з українців втратив виплати помилково: у Кабміні назвали категорію

Пенсії з інвалідності військовим у 2023 році: які особливості та суми виплат

2 тисячі гривень - це дуже мало: кому хочуть збільшити розмір щомісячних виплат