RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Скандальний закон про PEP: голова НБУ пояснив, як буде проводитися фінмоніторинг

У Національному банку пояснили, як буде відбуватися фінансовий моніторинг чиновників. Норми контролю щодо політично значущих осіб (РЕР) діяли в країні з 2020 по 2022 рік, їх повернули в рамках антикорупційного руху держави.

Про це розповів голова НБУ Андрій Пишний у Facebook.

Читайте також: Українці можуть купувати валюту онлайн: у яких банках працює сервіс

За словами керівника НБУ, закон не передбачатиме, що тепер до усіх РЕР до кінця життя буде застосуватися посилений моніторинг, і всі трансакції доведеться пояснювати та підтверджувати.

"Це не так. Почнемо з того, що фінмоніторинг здійснюється до усіх клієнтів банків. Це стандарт, який має виконуватися. Крім того, PEP (як і іншим клієнтам) може бути присвоєний і низький, і середній, і високий рівень ризику. Апріорі високий рівень ризику призначається тільки іноземним РЕР", - пояснив Пишний.

Якщо такий контроль і буде, однак він не буде безстроковим. Звичайні процедури фінмоніторингу як до будь-якого іншого клієнта почнуть до них застосовувати, якщо через 12 місяців після того, як РЕР перестав виконувати публічні функції, банк впевнився, що ризиків, властивих РЕР, немає. Також банки не відмовлятимуть PEP в обслуговуванні та не блокуватимуть операції без розбору.

"Ніхто не збирається карати РЕР якимись пожиттєвими посиленими перевірками", - наголосив Пишний.

Водночас, регулятор надалі не закриватиме очі на формальні підходи банків, коли найкращий спосіб уникнути клопоту з РЕР була відмова їм в обслуговуванні.

"Цю чітку позицію я доніс керівникам банків і AML-офіцерам під час останньої зустрічі. Врешті-решт передбачено дуже суттєві штрафи, якщо фінустанови відмовлятимуться застосовувати ризик-орієнтовний підхід. У законі - це цифра 1,7 млн грн для небанківських установ. А є ще наші нормативні акти, які дають змогу застосувати до банків суттєвіші заходи впливу - штрафи до 10 млн грн. І можу запевнити: якщо будуть на те підстави - ми їх застосуємо", - додав Андрій Пишний.

Нагадаємо, українців можуть змусити декларувати купівлю валюти.

  • Вас також може зацікавити:

НБУ відкликав ліцензію в найбільшої мережі обмінників: що відомо

В Україні різко подорожчав долар: який зараз курс

НБУ скасував фіксований курс долара: що зміниться в Україні у жовтні