RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чому НБУ знизив облікову ставку: аналітик озвучив причини і наслідки

Національний банк зменшив облікову ставку до 16% й здається, що кредити для бізнесу та населения стануть доступнішими, але радіти рано.

Про це попередив фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Як йдеться у повідомленні регулятора, "ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме "обліковій ставці + 4 в. п." (20%), а за кредитами рефінансування – "обліковій ставці + 6 в. п." (22%). Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними".

Читайте: Куди піде гривня: як вплине на Україну перехід на гнучкий курс валюти

Експерт зазначив, що ці нісенітниці в НБУ застосували в надії на те, що "модернізація операційного дизайну монетарної політики посилить сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності".

Олексій Кущ нагадав, що облікова ставка (Х) формує "серцевину" так званої монетарної трансмісії, коли рефінансування банків здійснюється дорожче за облікову ставку на (У) відсотків, а залучення коштів від банків на депозитні сертифікати - під нижчу ставку й, зазвичай, розмір (У) = + - 2%.

"Це логічно: рефінансування для банків коштує дорожче за облікову ставку, а депозитні сертифікати - дешевше", - пояснив він, здивувавшись, що в НБУ раптом забули визначення закону стосовно власної облікової ставки - це орієнтовна вартість грошей в економіці.

Попри це, наголошує він, в Національному банку рознесли монетарну трансмісію на друзки. Облікова ставка знижена до 16%, але банки як отримували свої 20% та близько 70 млрд грн на рік за депозитними сертифікатами НБУ, так і отримуватимуть.

"По суті, в НБУ низвели свою облікову ставку до рівня дешевого рекламного флаєру, які роздають біля метро", - вважає аналітик.

"Відв'язувати" ставки за депозитними сертифікатами НБУ від рівня облікової ставки потрібно грамотно: наприклад, за облікової ставки у 16%, ставки за депозитними сертифікатами - 10%. "Але ж не 20%!!!", - вражений Олексій Кущ.

Фінансовий аналітик вважає, що знижуючи облікову ставку, але не бажаючи знижувати доходи банків за своїми депозитними сертифікатами, регулятор запроваджує "схему".

НБУ пішов на таке "смислове блюзнірство" заради різкого гальмування інфляції, яка на кінець 2023 року складе трохи більше 5%, хоча раніше вона прогнозувалася у 10%, висловив переконання експерт.

"Причини такого стрімкого гальмування інфляції - окрема тема і роль облікової ставки в цьому процесі не однозначна. Якщо коротко, то основна причина - це різке зниження платоспроможного попиту населення та інвестиційного попиту бізнесу", що є "дуже небезпечними факторами", - вважає він.

Нагадаємо, раніше у Національному банку пояснили, як відбуватиметься фінансовий моніторинг "політично значущих осіб".

  • Вас може зацікавити:

НБУ скасував фіксований курс долара: що зміниться в Україні у жовтні

В Україні змінять роботу банків та обмінників: НБУ ухвалив рішення

Нацбанк дозволив низці підприємств робити перекази за кордон: кого це торкнеться