RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Які витрати на війну у Росії та Україні: інфографіка

Бюджети України та Російської Федерації на наступний рік ухвалено. Путін затвердив рекордний військовий бюджет , а Києві готові витратити на соціальну сферу. Хоча оборона, звичайно ж, у пріоритеті.

БізнесЦензор порівняв, скільки грошей готові витратити на війну воюючі країни.

Читайте також: Грошей на субсидії не вистачить: який вихід знайшли в уряді

Російський бюджет передбачає рекордні витрати на армію, а соціальні витрати скорочені до мінімуму. Водночас в українському бюджеті, попри війну, соціалка посідає друге місце.

Бюджет агресора

Бюджет РФ на 2024 рік передбачає рекордні витрати на війну в Україні. Головний кошторис Росії значно збільшує федеральні витрати, включаючи рекордний рівень видатків на оборону.

"Все необхідне для фронту", – озвучив ключовий пріоритет бюджету наступного року російський міністр фінансів Антон Сілуанов. Федеральний бюджет передбачає рекордне в новітній історії країни-агресора зростання доходів і витрат - до 35,06 трильйона і 36,66 трлн рублів відповідно ($389,2 і $406,9 млрд). Це на 22% та 16% більше, ніж передбачено бюджетом на поточний рік, а порівняно з 2019 роком витрати збільшаться одразу вдвічі.

Зазначається, що Росія повертається до реалій радянських часів. СРСР останніми роками витрачав на оборону третину бюджету, як і вирішили зараз зробити у Кремлі. Так, у бюджеті на 1990 рік на “військові цілі” було закладено 71 млрд із 241,3 млрд руб., тобто 29,4% від усього бюджету.

Окрім власних ресурсів РФ отримує військову допомогу від Ірану та КНДР, зриває виконання укладених контрактів на експорт зброї та активно викуповує вже продані іншим країнам дефіцитні комплектуючі до військової техніки.

Бюджет України

Для України оборона, звичайно, як і раніше, у пріоритеті. У державному бюджеті України на новий рік передбачено направити на сектор оборони та безпеки понад половину всіх видатків – 1,69 трильйона гривень ($41,6 млрд). Ця сума обмежена своїми надходженнями бюджету та запозиченнями на внутрішньому ринку, оскільки використати для фінансування сил оборони кошти від міжнародних партнерів Україна не може. Вони мають піти на фінансування соціальних виплат та більшості інших витрат, що забезпечують функціонування держави.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, всі внутрішні ресурси підуть на те, щоб вистояти та перемогти ворога.

В Україні більшу частину видатків державного бюджету на оборону потрібно витрачати на виплати військовим. Зокрема, понад 74% передбачених для оборони на 2024 рік коштів буде направлено на утримання захисників.

Вашингтон оцінив свою безпеку для України у $44,2 млрд, ще $36 млрд виділили інші наші союзники.

Оскільки серйозних пакетів військової допомоги від партнерів до кінця року не очікується, сумарні витрати нашої країни та союзників на оборону від російської агресії у 2022-2023 роках можна оцінити орієнтовно у $180,7 млрд.

Водночас обсяги фінансування оборонної допомоги на 2024 рік найбільшими партнерами – США, Євросоюзом, Німеччиною та Великобританією – все ще не затверджені. Озвучені офіційними посадовими особами суми передбачають виділення на це приблизно 66 мільярдів доларів у 2024 році.

Нагадаємо, раніше російський військовий розповів як "голосують" на виборах до РФ.

Вас також може зацікавити:

Три сценарії для гривні: що буде, якщо США залишать Україну без грошей

Країна банкрутів: чи врятує Кремль курс рубля

Бути чи не бути: чи проживе Україна без американських грошей