RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Ціни різко піднялися: Україна почала імпорт картоплі з сусідньої країни

В Україні прискорюються темпи зростання цін на картоплю, що вже призвело до перших у цьому сезоні гуртових поставок продукції з Польщі, Литви та Латвії, що вимірюються сотнями тонн.

Про це пише ресурс EastFruit.

За словами економіста інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН Андрія Ярмака, наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію, як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро.

Фактично за рік ціни на цей овоч зросли в 3,5-4,0 раза. При цьому буквально за останні 3 тижні оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу, що зробило імпорт картоплі економічно доцільним.

Як зазначив експерт, протягом кількох сезонів поспіль оптові ціни на картоплю в Україні не покривали витрат на її вирощування у професійних господарствах, змушуючи економити, зокрема, й на якісному посівному матеріалі. Це, своєю чергою, призводило до зниження якості продукції, що обмежувало можливості експорту навіть у ті країни, куди Україна мала можливість постачати продукцію.

Читайте: Є вагома причина: чому експерти радять ніколи не зберігати картоплю та цибулю разом

У результаті це призвело до зниження обсягів виробництва картоплі, оскільки багато дрібних виробників переналаштувалися на цибулю, моркву, капусту або буряк.

Крім того, населення також знизило масштаби вирощування. "Це, в сукупності з не найсприятливішими погодними умовами та сформувало дефіцит якісної продовольчої картоплі на ринку України", – пояснює Андрій Ярмак.

До того ж через затяжні дощі в основних країнах-виробниках картоплі на Півночі Європи, які призвели до неможливості збирання продукції в оптимальні для цього терміни, на ринку картоплі утворився дефіцит. У результаті, і переробники, і супермаркети змушені закуповувати продукцію в південних країнах ЄС, які роздувають ціни.

Картопля ж, що залишилася не прибраною, за словами фермерів, часто не відповідає мінімальним якісним параметрам як для переробки, так і для потреб свіжого ринку. Тому, не виключено, що вона так і не потрапить на ринок, навіть коли збирання буде завершено.

Ще однією проблемою в Євросоюзі є заборона на використання препаратів для запобігання проростанню картоплі під час зберігання. Це призводить до необхідності зберігати картоплю за нижчої температури, що не дуже ефективно. Тому фіксується різке зростання втрат картоплі під час зберігання, адже вимоги до якості продукції ніхто не скасовував.

Читайте: Що покласти до картоплі, щоб вона не проростала у погребі: цей спосіб знають не всі

Відповідно, якщо зараз Україна почала імпорт картоплі з Польщі та інших країн ЄС, тому що ціни там зараз нижчі, то, цілком імовірно, найближчим часом ціни на картоплю в Польщі також підуть вгору. Це призведе до необхідності збільшувати оптові ціни на продукцію і в Україні, щоб імпорт мав сенс, - наголосив експерт.

Нагадаємо, що у 2023 році ціни на основні продукти істотно зросли, особливо подорожчали м'ясо та молочні продукти. Але деякі товари подешевшали.

Вас може зацікавити:

Але ж наскільки все подорожчало! В мережі бурхливо обговорюють "зростання" зарплат в Україні

В Україні помітно подорожчають горілка та вино: влада озвучила цифри

В Україні подорожчала реєстрація авто: які зараз ціни