RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Треба це знати, щоб не втратити допомогу: як перевіряють місця проживання ВПО

В Україні вже більш ніж пів року відбуваються перевірки фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Їх проводять представники Національної соціальної сервісної служби.

Про це повідомляє "Юридичний порадник ВПО" на сторінці у Facebook.

Читайте також: Виплати переселенцям скорочують: хто з 1 лютого залишиться без допомоги

Як відбуваються перевірки за адресами ВПО

Юристи зазначають, що перевірки фактичного проживання переселенців не проводять спонтанно. Для цього необхідні підстави. Серед яких:

  • повідомлення інших осіб про зміну ВПО адреси проживання;
  • інформація з автоматизованих реєстрів.

Після отримання такої інформації керівник чи його заступник територіального органу Нацсоцслужби має ухвалити рішення про здійснення такої перевірки.

Тільки-но ухвалять рішення - щонайменше за два календарні дні переселенця мають попередити про перевірку: по телефону, е-мейл чи через інші засоби. Через десять робочих днів працівники Нацсоцслужби мають провести фактичну перевірку ВПО.

"Якщо під час повідомлення про проведення перевірки Ви повідомили про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів, у відпустці тощо - перевірка відкладається на 2 тижні", - пояснюють фахівці.

Проте у разі відсутності переселенця під час перевірки за місцем проживання посадовці повинні скласти відповідний акт та в цей же ж день повідомити особу про необхідність у 14-денний термін прибути в орган соцзахисту населення за місцем перебування на обліку.

Якщо людина за 30 календарних днів після перевірки не прибуде, то орган соціального захисту населення має ухвалити рішення про призупинення нарахування виплат у 2-3 тис. гривень.

Водночас, у разі обґрунтованих причин відсутності (службове відрядження, хвороба, смерть родичів) громадянин за 30 днів повинен подати в орган соцзахисту населення заяву про поновлення виплат та документи, які підтверджують це.

"Законодавством передбачене постійне інформування особи про те, що відбувається - від повідомлення про проведення перевірки до сповіщення про тимчасове припинення допомоги і обов'язковість проходження ідентифікації для її відновлення та продовження", - додали юристи.

Раніше ми розповідали, що виплати в Україні у 2024 році під загрозою.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні готують масове скорочення виплат ВПО: у мережі хвиля обурення

Не заплатив аліменти - залишився без прав водія: як їх повернути

"Дитячі" виплати в Україні зростуть: кому і на скільки збільшать з 1 січня