RU  UA

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Бізнесу загрожує колапс: що зміниться у мобілізації авто після 18 травня

В Україні в рамках набуття чинності закону про вдосконалення мобілізації з 18 травня зміняться правила щодо експлуатації транспортних засобів бізнесу, які стоять на військовому обліку.

Про це розповів заступник голови Фінансового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

Читайте також: Власникам джипів приготуватися: у Раді розповіли, як буде відбуватися мобілізація авто

Йдеться про норму, яка передбачає обмеження пересування транспорту бізнесу за кордон і за межі областей, окрім суміжних.

Він зазначив, що під час розгляду закону про мобілізацію піднімав кілька правок, що стосувалися транспортних засобів бізнесу, які стоять на військовому обліку. Виступав із проханням прибрати обмеження пересування тільки між суміжними областями, однак їх не розглянули.

Тепер уряд має ухвалити постанову, яка регулюватиме відповідну норму. У ній прописано, що на військовому обліку мають стояти всі транспортні засоби бізнесу, зокрема легкові.

"Тоді вночі, звичайно, можливості змінити норму та прийняти правку не було - і версію ви можете читати зараз у скріні з закону. Як ця норма буде працювати повинен визначити Кабмін. Що він і планує зробити сьогодні своєю постановою. Засідання Уряду дуже скоро. І я бачив проєкт такої постанови. Не хочу розганяти зраду (може така постанова була змінена), але в тому документі що я бачив - на військовому обліку повинні стояти всі транспортні засоби бізнесу. Включаючи легкові", - написав нардеп.

Він зауважив, що постановою з 18 травня буде заборонено юридичним особам переміщати транспортні засоби, які стоять на військовому обліку, окрім мотоциклів, не тільки за кордон, але і за межі області реєстрації, крім суміжних областей.

Служби доставки, перевізники, пошта повинні будуть працювати хіба що шляхом перевантаження на межах областей, а імпорт чи експорт - тільки на іноземному транспорті.

Железняк наголосив, що така норма може поставити під загрозу функціонування низки бізнесів. З огляду на це, вважає за необхідне звернутися до уряду з проханням виправити постанову перед остаточним ухваленням.

"Ще раз - поки рішення не прийнято - то напишу дипломатично, це ризик, що фактично це зупинить роботу майже дуже багатьох бізнесів в країні. Не вірю, що хтось це міг ставити собі за мету, тому прошу Кабмін виправити постанову перед її прийняттям", - повідомив він.

В тексті проєкту постанови поняття транспортного засобу, що "призначений", і, який "може бути призначений" для доукомплектування розмивається. Саме така невелика різниця може призвести до того, що всі транспортні засоби юросіб не зможуть виїхати ні за кордон, ні в іншу несуміжну область, додав Железняк.

Раніше "Апостроф" розповідав, наскільки в Україні посилили покарання за перевищення швидкості на дорозі.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні введуть нові штрафи: за що каратимуть до 8500 грн

Десятки тисяч гривень штрафу: в МВС попередили водіїв, які не пройдуть техогляд авто до кінця року

Надто дороге задоволення: за що можуть оштрафувати водія мопеда на 40 тисяч гривень