RU  UA

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Звільнення з роботи через мобілізацію: чи зберігається зарплата і що буде з невикористаними відпустками

Українцям пояснили нюанси чинного законодавства та розповіли, чи зберігаються зарплата та невикористані відпуски у разі звільнення через загальну мобілізацію.

"Апостроф" в одному матеріалі зібрав усю актуальну інформацію.

Зокрема, нюанси чинного законодавства пояснили представники адвокатського об'єднання "Бачинський та партнери". Оригінал повістки, яку отримав працівник, необхідно надати роботодавцю. Згодом керівництво має видати наказ про увільнення підлеглого на час призову до лав Сил оборони.

Читайте також: Мобілізація на 1 рік: який є варіант короткострокової служби

У відповідному наказі вказується наступна інформація:

  • ПІБ працівника та його посада;
  • дата, з якої працівника увільнюють від виконання обов'язків (вона має збігатися з датою призову до Сил оборони);
  • підстава увільнення від роботи (у цьому випадку йдеться про повістку);
  • твердження, що за працівником зберігається місце роботи і посада.

Чинне законодавство дозволяє роботодавцям не вносити в трудову книжку будь-яких записів, пов’язаних із його увільненням чи призовом.

Звільнення через мобілізацію - які гарантії зберігаються за працівником

Чинне законодавство передбачає, що за таким працівником зберігаються місце роботи та його посада. На час проходження служби йому передбачені виплати з держбюджету відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. Через внесення змін до законодавства за працівником вже не зберігається середній заробіток.

За порушення гарантій роботодавця можуть покарати - адміністративна відповідальність та штраф у вигляді від 850 до 1700 гривень.

Звільнення через мобілізацію - що буде з невикористаними відпустками

Працівникам, яких призвали до Сил оборони, за їхнім бажанням та на підставі відповідної заяви виплачується компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки. Ба більше, компенсація передбачена за додаткову відпустку на дітей (якщо працівники мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи). Відповідні норми передбачені статею 83 КЗпП та статею 24 ЗУ "Про відпустки".

Заяву на оформлення компенсації слід подавати не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи через мобілізацію. Роботодавець має компенсувати підлеглому всі дні невикористаних відпусток, які вдалося накопичити на дату початку служби.

Експерти зазначають, що усі дні щорічної відпустки мають визначити пропорційно до відпрацьованого періоду, за який працівник не відгуляв відпустку. Слід пам'ятати, що законодавство дозволяє не компенсувати відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, при народженні дитини, а також додаткові відпустки постраждалим від аварії на ЧАЕС, громадянам зі статусом УБД, у зв’язку з навчанням, творчі відпустки.

Раніше ми розповідали, що влада обурюється методами ТЦК.

Вас може зацікавити:

Чи готують в Україні мобілізацію 18-річних: в Раді розставили крапки над "і"

Нападником був колишній військовий-втікач: в ТЦК розповіли про побиття співробітника на Хрещатику

"Мобілізація" авто на потреби військових: кого Рада хоче звільнити від обов'язку

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.