RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Україна очікує реструктуризації боргу в найближчі тижні

Україні не вдалося досягти домовленостей з групою власників облігацій щодо реструктуризації комерційного боргу на суму близько $20 млрд під час офіційних переговорів – дата попередньої угоди спливає у серпні.

Про це повідомляє Reuters.

Так, за словами міністра фінансів України Сергія Марченко, переговори продовжать та очікують досягнути угоди до 1 серпня. При цьому, наразі вони уже тривають майже два тижні та передбачають реструктуризацію боргу, щоб зберегти доступ до міжнародних ринків та одночасно виконати вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо реструктуризації.

Пропозиція уряду та зустрічна пропозиція власників облігацій виявили суттєві розбіжності у баченні обох сторін щодо реструктуризації.

"Хоча Україна та Спеціальний комітет кредиторів не дійшли згоди про умови реструктуризації протягом періоду консультацій, (вони) продовжать взаємодію та конструктивні дискусії через своїх відповідних радників", – йдеться у заяві уряду України. При цьому підкреслюється, що уряд продовжить двосторонні переговори з іншими інвесторами.

Марченко наголосив, що наразі економіка України знаходиться у "тендітній рівновазі", яка залежить від послідовної та суттєвої підтримки з боку партнерів.

Читайте також: Українцям загрожує дефолт: кредитори жадають розплати

"Своєчасна реструктуризація боргу є важливою частиною цієї підтримки. Щоб перемагати у війнах, сильні армії мають спиратися на сильну економіку", – сказав він.

Власники облігацій заявили, що пропозиція уряду України передбачає списання, яке «значно перевищувало ринкові очікування». "Ця пропозиція завдає «суттєвої шкоди майбутній базі інвесторів України та перешкоджає б основній меті відновлення доступу до ринків капіталу за першої ж можливості».

Україна могла б спробувати продовжити призупинення платежів після серпня, але прагнула до більш довгострокового вирішення шляхом повного перегляду боргу.

Раніше "Апостроф" писав, як Україна буде віддавати державний борг.

  • Вас може зацікавити:

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Україна має рекордний зовнішній борг: наскільки це велика загроза

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги