RU  UA

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85

Новини

30 вересня

Всі новини

Єврокомісія схвалила перший платіж для України у рамках Ukraine Facility: озвучено суму

Європейська комісія (ЄК) схвалила передачу першого регулярного платежу для України в рамках Ukraine Facility, створеного в бюджеті ЄС на період до 2028 року. Йдеться про суму 4,2 млрд євро.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

Як йдеться у повідомленні, регулярні щоквартальні виплати в рамках програми Ukraine Facility залежать від виконання Україною попередньо погоджених вимог.

Європейська комісія дійшла висновку, що Україна задовільно виконала всі дев’ять показників щодо реформ, які були визначені для першого регулярного платежу на підтримку Українського плану на найближчі чотири роки.

Реформи стосуються фінансового менеджменту, системи управління підприємствами держвласності, покращення бізнес-клімату, підтримки енергосектору та зусилля з розмінування.

Очікується, що цей транш дасть змогу Україні підтримувати макрофінансову стабільність та профінансувати основні соціальні видатки.

Після того, як цей платіж підтримає Рада ЄС, загальна сума, яку Україна отримає за цією програмою з березня цього року, з початку фіноперацій в рамках Українського фонду, сягне 12 млрд євро.

"Народ України б’ється у жорстокій війні. Водночас потрібно забезпечувати діяльність шкіл та лікарень, мати доступ до водопостачання та електрики, до залізничного сполучення, доріг, мостів, щоб країна продовжувала діяти. Європейський Український фонд надає життєво важливу підтримку перед усіма цими викликами. Попри всі труднощі, Україна просуває вперед ключові реформи для власного відновлення та руху на шляху до ЄС. Це відкриває шлях для Єврокомісії надати "зелене світло" для виплати Україні близько €4,2 мільярда", - наголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, висловивши надію, що Рада ЄС швидко погодить відповідне рішення.

Президентка ЄК зауважила, що Єврокомісія підтримуватиме Україну стільки, скільки це буде необхідно.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram подякував Єврокомісії за ухвалене рішення і зазначив, що ця допомога суттєво зміцнить макрофінансову стабільність України на тлі тривалої боротьби за свободу.

Нагадаємо, наприкінці червня повідомлялося, що Україна та Євросоюз уклали угоду про суму у 27 млрд євро фінансування в рамках Інструменту Ukraine Facility на період до 2028 року.