RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Чому гривня стрімко падає: названо головні чинники

Ослаблення курсу гривні по відношенню до долара пов'язане з сезонністю і закупівлею валюти для виведення з країни дивідендів "дочками" іноземних компаній.

Про це "Апострофу" заявив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

За його словами, ніяких змін у політиці Нацбанку щодо обмінного курсу немає, він залишається гнучким і плаваючим, але на початку року імпорт переважає над експортом, що чинить тиск на нацвалюту.

У свою чергу, інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса стверджує, що зараз ситуація на валютному ринку важко зрозуміла, а тому і важко прогнозована.

"Версія Нацбанку про те, що це (зростання курсу долара) - залишкові явища сезонності, має право на життя. Ми знаємо, що традиційно в січні гривня найбільш слабка", - уточнив він.

За словами експерта, якщо це дійсно фактор сезонності, то в лютому гривня почне зміцнюватися. Однак, якщо мова все ж йде про зміну політики НБУ (незважаючи на запевнення самого регулятора), тоді нинішній тренд на девальвацію нацвалюти збережеться.

Аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко вважає, що спостережуване нині зміцнення долара обумовлено, в першу чергу, динамікою операцій на ринку Нацбанку.

"Незважаючи на те, що на ринку продовжує домінувати пропозиція долара, НБУ успішно його купує і штовхає ціни вгору", - заявив він.

Читайте більше в матеріалі "Апострофа": Знову 25: гарячі пиріжки скінчилися і рятувати гривню нічим.