RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Знову 25: гарячі пиріжки скінчилися і рятувати гривню нічим

Девальваційні очікування з'явилися ще в кінці 2019 року

Девальваційні очікування з'явилися ще в кінці 2019 року Стенд з курсом валют, в Києві Фото: Апостроф / Максим Мухін

За американський долар дають уже 25 гривень, хоча ще місяць тому здавалося, що курс "зеленого" обвалиться до 23. Незважаючи на те, що до найбільш високих рівнів, які спостерігалися в попередні роки, ще далеко, нинішня тенденція викликає певні побоювання. "Апостроф" з'ясовував, якою буде динаміка зміни валютного курсу.

Курс долара на торгах на міжбанківському валютному ринку на початку лютого подолав позначку в 25 гривень.

Ще в грудні 2019 року за "американця" давали трохи більше 23 гривень, і здавалося, що ось-ось долар впаде ще нижче. Втім, в останні дні 2019 року "зелений" трохи зміцнився, проте його курс все одно залишався нижче психологічної позначки в 24 гривні.

Однак у новому році тренд на зміцнення американської валюти продовжився, і вже 8 січня, після того як країна вийшла із затяжних свят, долар коштував вже більш як 24 гривні. Якщо не брати до уваги кількох млявих відскоків нижче цієї позначки, гривня поступово втрачала позиції протягом усього січня і 31 числа курс пробив символічний рівень в 25 гривень/долар. Хоча це все одно набагато менше, ніж рік тому - нагадаємо, в січні 2019-го за долар давали 28 гривень. Правда, тоді був тренд на зниження курсу.

Нацбанк допоможе

Що стало причиною нинішнього ослаблення нацвалюти? Деякі побачили в тому, що відбувається, наслідки дій Національного банку України (НБУ), однак заступник глави Нацбанку Дмитро Сологуб рішуче відкинув подібні звинувачення. "Ніяких змін у політиці Нацбанку щодо обмінного курсу немає", - заявив він днями.

Зі слів Сологуба, валютний курс залишається гнучким і плаваючим. А, що стосується нинішньої девальвації гривні, то вона зумовлена, по-перше, фактором сезонності - на початку року імпорт переважає над експортом, що чинить тиск на нацвалюту, по-друге, деякі "дочки" іноземних компаній купували валюту для виведення з країни дивідендів, резюмував заступник голови НБУ.

Водночас, як сказав у коментарі "Апострофу" інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса, зараз ситуація на валютному ринку важко зрозуміла, а тому і важко прогнозована. "Версія Нацбанку про те, що це (зростання курсу долара) - залишкові явища сезонності, має право на життя. Ми знаємо, що традиційно в січні гривня найбільш слабка", - уточнив він. При цьому, за словами експерта, якщо це дійсно фактор сезонності, то в лютому гривня почне зміцнюватися, однак, якщо мова все ж йде про зміну політики НБУ (незважаючи на переконання самого регулятора), тоді нинішній тренд на девальвацію нацвалюти збережеться.

Аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко вважає, що нинішнє зміцнення долара обумовлено насамперед динамікою операцій на ринку Нацбанку. "Незважаючи на те, що на ринку продовжує домінувати пропозиція долара, НБУ успішно його купує і штовхає ціни вгору", - заявив він у коментарі "Апострофу".

Будинок Національного банку УкраїниФото: flickr.com

Економіка проти

За словами керівника відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрія Шевчишина, курс близько 23 гривень, який склався до кінця минулого року, з точки зору законів економіки був не цілком виправданим і, що ще важливіше, ускладнював життя вітчизняним експортерам, чия продукція на світових ринках ставала менш конкурентною через сильну гривні. "Січень, фактично, оголив всі ці проблеми, - сказав він "Апострофу". - Ще з кінця минулого року ринок перебував у стані девальваційних очікувань, всі розуміли, що курс долара дуже сильно загнаний вниз". Водночас експерт зізнався, що не очікував настільки стрімкої динаміки девальвації гривні.

Шевчишин нагадав, що днями Нацбанк різко знизив облікову ставку з 13,5% до 11% річних, що спричинить зменшення дохідності українських облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які в 2019 році активно скуповували нерезиденти (протягом минулого року дохідність цих паперів поступово знижувалася з майже 20% до 10%, - "Апостроф"), а тому і попит на них також зменшиться. "Та божевільна привабливість ОВДП знижується, і нерезиденти вже не будуть розбирати як гарячі пиріжки наші гривневі облігації", - вважає експерт. Очевидно, що падіння попиту на ОВДП зі сторони нерезидентів скоротить обсяги надходження валюти в країну, що також сприятиме девальвації гривні.

На волатильність на валютному ринку вплинула також ситуація з поширенням коронавірусу в Китаї і в інших країнах світу. "Через паніку інвестори тікають в долар, американські папери, ділова активність у Китаї знижується", - сказав фахівець. Уповільнення китайської економіки може, зокрема, призвести до падіння попиту на український експорт, який є одним із головних "постачальників" іноземної валюти.

Свою лепту в волатильність на валютному ринку вносить і ситуація з поширенням коронавируса в КитаїФото: Getty images

Українська рулетка

Так яким все ж буде курс долара до гривні в найближчі дні і місяці?

"У лютому темпи зниження (курсу гривні) залишаться стриманими. Чекати долар по 26 і 27 не варто, але до значень в 25,5 у лютому ми можемо прийти, - каже Максим Пархоменко. - Динаміка активності нерезидентів після зниження ставки НБУ підкаже нам наприкінці лютого, чи є у гривні шанси на зростання. У разі зниження попиту на наші активи валюта продовжить дорожчати, і до березня ми можемо прийти до курсу 26".

Андрій Шевчишин, як і раніше, вважає найбільш збалансованим курс на рівні 26-27 гривень/долар, однак при цьому сумнівається, що найближчим часом нацвалюта девальвує до цих показників. "У лютому я б розглядав курс у діапазоні 24,5-25,5 гривні/долар. Принаймні, ми повинні затриматися на позначці 25 гривень. Якщо дивитися на поточну тенденцію, то до 26 гривень ми може дійти і за місяць, але я думаю, що пройде більше часу".

А ось що буде далі, сказати однозначно не можна. За словами Андрія Шевчишина, курс нацвалюти в Україні останнім часом складно прогнозувати через глобальні зміни клімату - адже він багато в чому залежить від експорту аграрної продукції на світові ринки. Але кліматичні зміни мають і зворотний бік - через аномально теплу зиму в Україні менше споживається газу, значна частина якого імпортується, а це якраз грає на користь зміцнення гривні.

Джерела "Апострофа" прогнозують, що середньозважений курс у 2020 році становитиме близько 24 гривень/долар. Однак динаміка коливань валютного курсу все одно залишається загадкою. А це значить, що ми продовжимо з азартом намагатися вгадати, скільки буде коштувати долар через день, тиждень, місяць, рік. Одним словом, "українська рулетка".

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів