RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Як сильно "штормитиме" курс долара: прогноз експертів на найближчий час

Нацбанк 21 травня дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти. Експерти після цього не прогнозують суттєвого зростання курсу долара в Україні, але багато чого залежатиме від фінансової допомоги Україні від Заходу.

Про це повідомили експерти Finance.ua.

"Якщо протягом найближчих трьох місяців прийдуть ті 18 мільярдів доларів, які нам збираються виділити G7, то причин для сильної девальвації, та й, в принципі, для девальвації, не буде", - зазначив фінансовий аналітик та банкір Сергій Фурса і додав, що на курс тисне лише війна.

Експерт CASE Україна Євген Дубогриз вважає, що на курс валют залежить також від кредитів, грантів та інших видів міжнародної допомоги Україні. Якщо припливу грошей у країну буде достатньо, тоді можна очікувати зниження курсу долара.

Проте, на його думку, курс долара навряд чи впаде нижче 31-33 гривні - наразі обсяги грошової допомоги для цього є недостатніми. Водночас, на думку Дубогриза, про стабільність курсу говорити зарано через війну.

У свою чергу, фінаналітик Василь Невмержицький зазначає, що значення курсу на вільному валютному ринку залежать від поточних новин. За його словами, через новини значення можуть різко змінюватись у дуже широких межах.

"У нас був спекулятивний стрибок, і повторення такого стрибка будь-якої миті може вивести курс у будь-яку точку", - прогнозує Сергій Фурса.

Раніше ми писали, після різкого стрибка курсу долара Національний банк України запланував повернутися до вільного обмінного курсу долара. Це зроблять лише за умови виконання низки економічних передумов. НБУ закріпило в основних засадах політики на час воєнного стану повернення до ринкового курсу.

Нагадаємо, керівники фінансових установ країн-членів "Великої сімки" домовилися про нову фінансову допомогу Україні з метою підтримувати зруйновану економіку країни на плаву, поки вона бореться із вторгненням Росії.