RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Уряд офіційно заявив про націоналізацію Приватбанку

Кабінет міністрів України на засіданні розглянув питання про націоналізацію Приватбанку і прийняв рішення, згідно з яким всі акції Приватбанку переходять у власність держави — "Апостроф" повідомляв про такий варіант розвитку подій вже давно.

Про націоналізацію Приватбанку йдеться на офіційному сайті Кабміну.

Відзначається, що питання про націоналізацію Приватбанку було розглянуто сьогодні на засіданні Кабінету міністрів, і уряд підтримав націоналізацію цієї фінансової установи, запропоновану Нацбанком і Радой фінансової стабільності.

Також стало відомо, що завтра український президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман зроблять заяву з приводу націоналізації Приватбанку.

Директор з інформаційних технологій Приватбанку Дмитро Дубілет прокоментував заяву українського уряду про націоналізацію банку. Причиною цього він назвав потужну інформаційну атаку на банк. За його словами, Приватбанк буде працювати в стандартному режимі. Дубілет також повідомив, що новим головою правління банку стає Олександр Шлапак.

У свою чергу міністр фінансів України Олександр Данилюк пообіцяв державний захист коштів вкладників Приватбанку.

А у Національній раді реформ повідомили, що ПриватБанк на день призупинить корпоративні платежі, пояснивши це технічною необхідністю і особливостями законодавства.

Журналісти повідомили про те, яку роль зіграв український президент Петро Порошенко в націоналізації Приватбанку. Пославшись на обізнане джерело, вони розповіли, що в п'ятницю, 16 грудня, Порошенко провів зустріч з акціонерами Приватбанку, де ті визнали наявність проблем у банку і попросили перевести його в держвласність.

У соціальних мережах звістка про націоналізацію Приватбанку викликало бурхливу реакцію. Особливо активно користувачі репостять фотоколаж, на якому показано державне майбутнє банку.

Нагадаємо, про підготовку націоналізації Приватбанку "Апостроф" писав ще в жовтні, хоча в прес-службі фінустанови моментально спростували цю інформацію.

В кінці листопада євробонди Приватбанку подешевшали на побоювання учасників ринку, що банк буде націоналізовано.

Ще 14 грудня в Приватбанку заявили, що інформація про майбутню націоналізацію є фейкової і спрямована на дестабілізацію політичної ситуації в країні.

На думку експертів, процедура входження держави в капітал банку, швидше за все, відбуватиметься за стандартною схемою - шляхом випуску Міністерством фінансів облігацій внутрішньої держпозики.

Згідно з меморандумом МВФ, на докапіталізацію банків за підсумком 2016 року планується випустити держоблігацій на 166 млрд грн, що практично дорівнює чверті держбюджету України. За даними джерел, більша частина цих коштів має піти на ПриватБанк, решта – на докапіталізацію "Ощадбанку" і "Укрексімбанку".

Зазначимо, що населення зберігає в Приватбанку близько 143 млрд грн.

За інформацією джерел "Апострофа", спочатку націоналізувати банк планувалося ще у вересні, однак переговорний процес з власником банку бізнесменом Ігорем Коломойським затягнувся. Пізніше це рішення перенесли на кінець жовтня – початок листопада.

Найбільший банк країни давно відчував системні проблеми внаслідок кредитування "свого" бізнесу, тому його рішення націоналізувати експерти називають правильним. Борг Приватбанку перед НБУ на початку року оцінювався в суму понад 26 млрд грн.

На думку аналітиків, націоналізація Приватбанку призведе до відтоку з нього депозитів, погіршення його кредитного портфеля. Крім того, Нацбанку доведеться провести додаткову емісію, що може призвести до падіння курсу гривні і посиленню інфляції. Однак якщо уряд продумає всі ризики, що цього можна буде уникнути.