RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Творці прокололися з фейковою акцією Adidas: в чому помилка і як працює схема

Користувачі Viber масово поширюють фейкову акцію нібито від всесвітньо відомого бренду Adidas.

Про це повідомляє ресурс Media Sapiens.

В мережі пишуть, що компанія дарує користувачам футболки і кросівки з нагоди свого ювілею.

"Adidas дарує 3000 безкоштовних пар взуття і футболок, щоб відсвяткувати своє 95-річчя. Отримайте безкоштовне взуття на: http://www.adidas.com-snes.com/?v ", - йдеться в спам-розсилці.

Відзначають, що в самому повідомленні є фактологічні помилки. Наприклад, дата створення бренду Adidas -1949 рік. Тобто компанії 70 років, а не 95.

При переході на сайт користувачеві пропонується відповісти на кілька запитань про те, чи подобається продукція компанії і чи купував коли-небудь щось з асортименту.

Після короткого опитування користувачам пропонують безкоштовну пару кросівок або футболку, отримуючи таким чином основні дані про доставку, включаючи їх повне ім'я та адресу. Очевидно, що одягу і взуття після цього ніхто не надсилатиме.

На офіційному сайті компанії Adidas, а також на сайтах компаній, що займаються роздрібним продажем товарів бренду в Україні, ніяких згадок про цю акцію немає. У компанії заперечують свою причетність до такої розсилки і відзначили, що подібних акцій Adidas не проводить.

"Нам вже вранці дзвонили кілька користувачів з подібним питанням. Це неправда. Компанія таких акцій не проводить", - розповів менеджер по обробці замовлень Денис Легкий.

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун підкреслив, що таким чином зазвичай збирають дані для того, щоб формувати базу для масових розсилок, в тому числі і спаму. Не завжди це бувають шахраї.

"Це настільки примітивно і типово. Таким чином збирають персональні дані користувачів. Зазвичай це інформація про вік, стать, номер телефону, електронна пошта. Найчастіше це відбувається в маркетингових цілях", - зазначив він.

Через деякий час месенджер Viber почав блокувати посилання при спробі зайти на сайт.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Києві оголосили в розшук афериста, який відкрив фейковий обмінник і пограбував киянина на 58 тисяч євро і 10 тисяч доларів.