RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

ОВДП - відмінний фундамент для будівництва повноцінного фондового ринку в Україні - CEO Freedom Holding

Тенденції на українському фондовому ринку говорять про те, що багаторічна стагнація закінчилася, і він перейшов до етапу зростання, при цьому драйвером змін стала торгівля ОВДП, в тому числі, серед фізичних осіб.

Про це заявили експерти під час заходу EBA Expert Talk: "Ринок цінних паперів, реалії та перспективи", організованого Європейською Бізнес Асоціацією спільно з компанією Freedom Finance Ukraine.

Керівник Управління депозитарної діяльності НБУ Андрій Супрун зазначив, що c 2008 року фондовий ринок перебував у занепаді, але ситуація почала змінюватися.

"В останні два-три роки ми бачимо поступове відродження фондового ринку, що пов'язано перш за все з сегментом державних цінних паперів. Звичайно, рано говорити про значний обсяг ринку акцій, корпоративних облігацій, інвестиційних сертифікатів, це вже наступний етап розвитку. Поки саме державні цінні паперу виступають своєрідним локомотивом фондового ринку. Вони цікаві і іноземним, і локальним інвесторам, в тому числі населенню", - розповів Супрун.

За його словами, громадяни України починають довіряти цим цінним паперам. І це також важливо для формування довіри до інших інструментів фондового ринку.

"До початку 2017 року фізособи-резиденти мали портфель ОВДП близько 100 млн грн, на початок 2018 року вже 1,5 млрд, через рік, до початку 2019 року - 6 млрд грн. За 9 місяців поточного року портфель фізичних осіб в боргові інструменти уряду - ОВДП вже був збільшений до рекордної суми - близько 10 млрд грн, - підкреслив він. При цьому Супрун повідомив, що портфель фізичних осіб поки становить лише 1,23% від загального обсягу внутрішнього ринку ОВДП і має серйозні перспективи зростання. Наприклад, серйозним стимулом для його розвитку може стати очікуваний запуск продажу державних облігацій для приватних інвесторів через онлайн-канали.

Позитивні тенденції, лояльність податкового законодавства і готовність держави розвивати ринок залучає провідних зарубіжних гравців, один з яких - компанія Freedom Finance Ukraine, що входить в інвестиційний холдинг Freedom Holding CORP (FRHC) з США.

"Freedom Holding CORP працює в Євросоюзі, на території пострадянського простору. Ми є найбільшими брокерами в країнах присутності. За час роботи холдинг активно брав участь у розвитку ринків у багатьох країнах, наприклад, в Казахстані, де сформований один з найбільш ліквідних ринків на пострадянському просторі. У Казахстані ми є гравцем з часткою ринку в 60%", - розповів засновник і генеральний директор FRHC Тимур Турлов.

За його словами, в Україні фондовий ринок унікальним чином може продемонструвати значний стрибок у розвитку, отримавши для цього всі умови.

"Важливим елементом є вирівнювання регуляторних дисбалансів, коли у людей з'являється можливість доступу на фондовий ринок. В Україні це є, як і ряд інших речей, які створюють преференції для розвитку - правильне регулювання, відсутність податкових перешкод ... Ринок дуже рідко розвивається самостійно і часто вимагає великого зусилля з боку ринкових регуляторів і гравців - брокерів та інвестиційних банків... Цінні папери не купують, а продають і складно чекати, що інфраструктура запрацює сама по собі", - підкреслю Турлов.

Створення подібної інфраструктури, за словами Турлова є однією з основних задач Freedom Finance Ukraine для співпраці з владою. Для цього необхідно вирішити ряд проблем, серед яких встановлення довіри інвесторів до інструментів фондового ринку, а також підвищення фінансової грамотності.

"Щоб люди приходили на цей ринок, вони повинні відчувати себе захищеними і розуміти вигоду. Повинна виникнути культура довіри до ринку, коли є позитивний досвід взаємодії з інструментами, без криз і недобросовісних дій з боку гравців і посередників", - зазначив Турлов.

Завдяки розвитку ринку ОВДП і політиці держави, в Україні вже формується потрібний рівень довіри до інвестиційних інструментів.

"Є інтерес зарубіжних інвесторів і громадян та юридичних осіб-резидентів. Ринок розвивається - є прямі податкові стимули. На відміну від вкладів в банки, це (вкладення в державні цінні папери, - ред.) можливість отримати гарантію держави без обмежень по сумі і пільгу на сплату особистого прибуткового податку ... На фундаменті ринку держоблігацій виникне ринок преміального корпоративного боргу, ринок акцій найбільших корпорацій України. На фундаменті великих корпоративних позичальників - ринок середніх позичальників, ринок блакитних фішок і інші. Але щоб цей ринок зажив, щоб став сумлінним і прозорим - нам важливо отримати досить широкий фундамент. Зараз, об'єктивно, дуже раціонально для нас цей ринок розвивати", - сказав CEO FRHC Турлов.