RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Нові фінансові правила в Україні: що зміниться при оплаті послуг та переказі грошей

У вівторок, 28 квітня, вступить в силу закон про фінансовий моніторинг, спрямований на боротьбу з відмиванням доходів, який передбачає деякі обмеження при проведенні грошових операцій на суму понад 5 000 гривень.

Ухвалення цього закону було частиною міжнародних зобов'язань України, визначених Угодою про асоціацію з ЄС.

Документ передбачає підтвердження особи при здійсненні операцій на суму понад 5000 гривень - в касах банків і поштових відділень необхідно показувати документ, що засвідчує особу, в терміналах банків ідентифікувати себе за допомогою банківської карти.

У терміналах небанківських установ для засвідчення особи повинні будуть придумати інший спосіб (як BankID, MobileID), але який саме - поки невідомо.

Таким чином анонімно не можна буде, наприклад, поповнити чиюсь карту, а також зробити грошовий переказ на суму понад 5000 гривень.

Аналогічні правила будуть діяти для переказів коштів для оплати вартості товарів, робіт, послуг, а також погашення заборгованості за кредитом на суму понад 30 000 гривень.

Законодавці залишили можливість громадянам здійснити переказ коштів на суму понад 5000 гривень з метою сплати податків, зборів, платежів, зборів на обов'язкове державне пенсійне та соціальне страхування, штрафних санкцій та пені за порушення законодавства в державний і місцевий бюджети, до Пенсійного фонду, на рахунки органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також з метою оплати житлово-комунальних послуг.

Якщо на один і той же рахунок буде зроблено кілька анонімних переказів, а їхня загальна сума перевищить 5000 грн, цей переказ може бути розцінений банком одержувача як підозрілий. В такому випадку є ймовірність, що фінустанови будуть блокувати доступ до цих коштів і вимагати пояснення щодо законності їх походження. Механізм, за яким банки будуть реагувати на такі підозрілі платежі, не зрозумілий

В таких умовах особливому ризику піддаються рахунки, наприклад, волонтерських і благодійних організацій, діяльність яких пов'язана з пандемією COVID-19 і війною на Донбасі, - перекази таким організаціям нерідко здійснюються анонімно.

Нововведення не вплинуть на такі операції як:

  • переказ коштів (понад 5 тисяч гривень) з метою сплати податків, зборів, платежів, зборів на обов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування, штрафних санкцій та пені за порушення законодавства в державний та місцевий бюджети, до Пенсійного фонду, на рахунки органів державної влади, органів місцевого самоврядування;
  • переказ коштів (понад 5 тисяч гривень) з метою оплати житлово-комунальних послуг;
  • перекази коштів (на суму до 30 тисяч) для оплати вартості товарів, робіт, послуг, погашення заборгованості за кредитом;
  • оплат товарів та послуг за допомогою карти або іншого платіжного пристрою, якщо його номер супроводжує переклад (незалежно від суми);
  • зняття коштів з власного рахунку;
  • переказ готівки на суму до 5 тисяч гривень.

При виконанні зазначених операцій за допомогою терміналів, банкоматів, а також у касах банківських установ та поштових відділень, показувати документи або засвідчувати особу іншим способом буде не потрібно.

Як повідомляв "Апостроф", в умовах карантину, оголошеного в Україні заради стримування поширення коронавірусу, комунальні платежі краще здійснювати онлайн, для цього є кілька способів.