RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Гендиректор ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА розповіла, як компанія буде допомагати партнерам виходити на фондовий ринок

ІК "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА" в березні отримала від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України безстрокову ліцензію на здійснення андеррайтингу.

Генеральний директор інвестиційної компанії в Україні Марина Машковська розповіла в інтерв'ю "Апострофу", як це вплине на діяльність компанії і на розвиток національного фондового ринку.

Вона розповіла які завдання і обов'язки може брати на себе компанія.

"Як андеррайтер ми можемо консультувати представників середнього і великого бізнесу України і місцеві органи влади щодо розміщення їх цінних паперів на українському фондовому ринку. Компанія буде надавати послуги, пов'язані з первинним публічним розміщенням акцій (IPO) або облігацій. Тут ми виділяємо 4 основні кроки:

підготовка до випуску цінних паперів. Йдеться про розробку структури угоди, узгодження умов випуску акцій або облігацій, визначенні попиту;

реєстрація в НКЦПФР. Ми можемо консультувати потенційних емітентів з питань підготовки проспекту емісії, збору і подачі необхідної документації для реєстрації цінних паперів у регулятора;

розміщення акцій або облігацій на біржі. ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА буде здійснювати і контролювати включення цінних паперів емітенту (компанія, що випускає цінні папери) до біржового списку або їх лістинг;

маркетинг і підтримка. Ми будемо зустрічатися з інвесторами і представляти їм емітента, будемо організовувати торги на біржі. Як маркет-мейкер компанія буде підтримувати котирування цінних паперів на вторинному ринку.

ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА як андеррайтер має особливі переваги. Ми реалізуємо повний цикл робіт від первинного аналізу до підтримки ліквідності, готові працювати за методом твердих зобов'язань, будемо поширювати цінні папери емітента через мережу філій по Україні", - зазначила вона.

Марина Машковська

На думку Марини Машковської, деякі українські компанії вже готові торгувати своїми цінними паперами: "Зараз лише деякі українські компанії розміщують свої акції або облігації на вітчизняному фондовому ринку, хоча все більше мають такі плани. Отримати ліцензію андеррайтера нас стимулювали емітенти, які готові залучати капітал через фондовий ринок, і клієнти, яким не вистачає дохідних інвестиційних інструментів".

Експерт розповіла і про те, які привілеї дає компанії емісія облігацій або випуск акцій: "З досвіду можу назвати 7 головних переваг: доступ до численної кількості інвесторів на фондовому ринку, залучення коштів для подальшого розвитку або масштабування; зміцнення ділової репутації, підтвердження прозорості бізнесу; відповідність стандартам корпоративного управління бізнесом; зниження процентної ставки і спрощене залучення інвестицій в майбутньому; отримання коштів без забезпечення; альтернатива банківському кредитуванню".