RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Фінансова грамотність та трохи везіння: як в Україні заробити на фондовій біржі

Будь-який українець, який має деякі вільні кошти, може інвестувати їх в акції найбільших міжнародних компаній, таких як Facebook чи Tesla. Купити ці та інші цінні папери наш громадянин зможе, зрозуміло, на іноземній фондовій біржі, наприклад, Нью-йоркській NYSE.

Про це розповідає "Апостроф".

Просто так купити акції умовного громадянину Петренку безпосередньо на фондовому майданчику буде досить складно, але йому свої послуги готові запропонувати посередницькі фірми, яких в Києві вже досить багато.

За невеликі комісійні, а іноді взагалі без них (в залежності від типу цінних паперів), ці фірми пропонують українцям стати власниками різних пакетів акцій, облігацій, деривативів та інших фінансових інструментів пропорційно обсягам їхніх інвестицій.

Але для початку громадянину Петренку потрібно буде відкрити в цій брокерській компанії рахунок - як правило безкоштовно. Після чого тепер вже легальний трейдер Петренко зможе приступити до біржових торгів.

"Більш ніж 30 світових майданчиків доступні з одного торгового терміналу. Тепер клієнти компанії, прямо з України, можуть купувати акції американських, європейських і транснаціональних кампаній, таких як Facebook, Apple, Tesla, Coca-Cola, BMW, Sony, Boeing і т.д. Також є можливість торгувати ф'ючерсами і опціонами на Чиказькій, Лондонській, Токійській та інших біржах", - сказано на сайті однієї з таких посередницьких фірм.

Успішність біржової торгівлі буде залежати від фінансової грамотності громадянина Петренка, а також від банального везіння. Але, в будь-якому випадку, він, як і інші українці, які займаються міжнародною біржовою торгівлею, підтримують своїми діями економіку США та інших країн, а не свою власну.

При цьому звинувачувати в цьому співвітчизників було б несправедливо, оскільки умови, які їм пропонують посередники, цілком привабливі. Прибутковість по акціях може становити 10%.

На батьківщині такий дохід українцям не світить. Відсотки по депозитах в банках, особливо в іноземній валюті, мізерні. Є, звичайно, облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), прибутковість по яких більше, але навіть великі інвестори ставляться до них насторожено - через загальну нестабільність української економіки.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Насос" інвестицій для економіки: навіщо Україні фондовий ринок ".