RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Коронавірус може "поховати" газопроводи Путіна: що це значить для України

Пандемія коронавируса може перешкодити Росії добудувати газопровід в обхід України "Північний потік-2". Таку думку в ході відеоконференції, організованої Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) та представництвом фонду Ганса Зайделя в Україні, висловив завідувач відділу енергетичної та техногенної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Суходоля.

За його словами, Росія при реалізації проектів обхідних газопроводів довгий час не зважала на їх економічну складову.

"Росія готова корумпувати західних політиків стільки, скільки потрібно, для того, щоб побудувати ці потоки", - сказав Суходоля.

Однак на світових ринках змінилася ситуація. По-перше, за словами експерта, Росія проспала сланцеву революцію, яка створила для неї нового конкурента на зовнішніх ринках - США: "І "Північний потік" забуксував тільки в той момент, коли США зайнялися безпосереднім виходом на європейський ринок".

Крім того, прилетів "чорний лебідь" коронавіруса, який обрушив ціни на енергоносії.

"І потенціал російського корумпування різко впав. І, можливо, станеться така ситуація - можливо, вона вже є - коли ці потоки просто будуть генерувати постійні збитки. З огляду на інші аспекти, це може допомогти нам переконати Європу і ще декого, відмовитися, принаймні, від "Північного потоку-2" і добудови і розширення "Турецьких потоків", - резюмував Олександр Суходоля.

Як раніше повідомляв "Апостроф", Німеччина прийняла рішення поширити на "Північний потік-2" загальні правила ЄС, в зв'язку з чим, половина його потужностей повинна бути віддана незалежною від російського "Газпрому" компаніям.