RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Ціна газу в Азії підстрибнула вище 2000 доларів: що відбувається на ринку

У четвер, 8 жовтня, ціни на скраплений природний газ в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні впали більш ніж на 700 доларів за 1 тис. кубометрів.

Про це повідомляє S&P Global Platts.

Відзначається, що це сталося після зростання до рекордної позначки в понад 2000 доларів. Так, ще 6 жовтня індикатор цін на газ в Азії, для листопадових спотових поставок ЗПГ в регіон оновив рекорд, досягнувши 56,326 долари за MMBtu (мільйон британських теплових одиниць). Це дорівнює близько 2012 доларам за тисячу кубів.

Всього за цей день індекс виріс на 16,655 долари, але вже на наступний день, 7 жовтня, він впав до 35,604 долари за MMBtu. Це приблизно становить 1272 долари за тис. кубометрів. Експерти пов'язують ці коливання з серйозною кризою навколо цін на газ в Європі, а це посилює глобальну конкуренцію за вантажі природного газу.

До цього зростання цін на скраплений природний газ в Азії пов'язували з очікуванням холодної зими в Китаї і Південній Кореї, а також перебоями з електропостачанням в КНР. Останнє не може не викликати занепокоєння в учасників енергетичного ринку.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ціни на газ в Європі буквально за рік піднялися на рекордні 800%.

Ми також повідомляли, що на тлі ряду причин Україна втрачає свою значимість як головного транзитера "блакитного палива" з РФ в країни Європи.