RU  UA

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

Всі новини

Мінськ робить "погоду": чи вирішать проблеми України постачання електрики з Білорусі

Поки що поставки електроенергії з Білорусі здатні покривати існуючий дефіцит і не допускати віялових відключень, проте невідомо, що буде з приходом морозів.

Про це "Апострофу" розповіли експерти у сфері енергетики.

За словами члена колегії Державної інспекції ядерного регулювання України Ольги Кошарної, білоруські поставки вкрай малі.

"У нас минулого тижня було добове споживання 430 мільйонів кіловат-годин. 8 листопада імпорт був в обсязі 9 мільйонів кіловат-годин. Тобто це менше 2%", - сказала вона.

Важливо також розуміти, яким буде графік постачання електроенергії.

"Одна справа, коли це відбувається в піки та напівпіки вдень, інша справа, якщо це рівний графік вночі, і тоді диспетчери змушені будуть трохи присаджувати "Енергоатом" (атомна генерація є постійною, а не маневреною - "Апостроф")", - зазначила Кошарна.

Вона також зазначає, що постачання в рамках чинних контрактів можуть у будь-який момент припинитися. Наразі він вирішує частину проблем української енергосистеми, проте невідомо, скільки це триватиме.

"Є дефіцит, який потрібно закривати. І постачання з Білорусі роблять добову "погоду" – якщо цю електроенергію купили, значить, є кому її віддати – в кишеню її не покладеш", – сказав "Апострофу" експерт у сфері енергетики Валентин Землянський.

За його словами, сьогодні білоруський імпорт закриває дефіцит електроенергії в Україні, оскільки ще не надто холодно. Невідомо, що буде далі, коли настане справжня зима.

Читайте матеріал повністю: "прикрутити всім": як будемо виживати без вугілля і електроенергії.