RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Європа відповіла на скарги Зеленського про недостатню допомогу і показала цифри

Прес-секретар Верховного представника ЄС із закордонних справ, віце-президента Єврокомісії Федеріки Федеріка Могеріні Майя Коціянчич оприлюднила заяву, в якій говориться, що підтримка Європейського союзу для України є "безпрецедентною".

Про це повідомляє " Радіо Свобода".

Відповідна реакція ЄС з'явилася незабаром після того, як 25 вересня була опублікована стенограма розмови за 25 липня між президентом України Володимиром Зеленським та президентом США Дональдом Трампом, в якій обидва прийшли до спільної думки, що європейські держави роблять недостатньо для допомоги Україні.

"За ці п'ять років ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Європейського союзу. Будучи переконаним прихильником України і її демократичного шляху, і визнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля по проведенню реформ після Революції 2014 року, Європейський союз разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував більше 15 млрд євро грантів і позик для підтримки процесу реформ ", - йдеться в заяві прес-секретаря Федеріка Могеріні.

"Послідовним меседжем було - чим більше реформ в Україні, тим більше підтримки ЄС. І за останні 5 років в результаті цієї амбітної програми реформ, рішуче підтримуваної і супроводжуваної Європейським союзом, Україна досягла більшого, ніж два десятиліття тому", - йдеться в заяві.

У тексті також вказується, що ця сума не включає "численних вкладів" від окремих країн-членів ЄС, які були надані Україні. Так, Німеччина з 2014 року надавала фінансову допомогу Україні майже на 1,4 млрд євро.

Всього на співпрацю в галузі розвитку з 2014 року було направлено 544 млн євро.

Крім того, Німеччина поставила Україні гуманітарну допомогу на суму 110 млн євро, а також надала кредити в сукупному розмірі 500 млн євро. Ще 25 млн євро були витрачені на заходи щодо стабілізації ситуації, в тому числі моніторинг конфлікту.

Нагадаємо, що Німеччина - третій за величиною донор України після Євросоюзу і США, випливає з оновлених даних Організації економічного співробітництва і розвитку за даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Як повідомляв "Апостроф", в середу, 25 вересня, в США оприлюднили стенограму скандального розмови американського лідера Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського.