RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Нардеп просить силовиків перевірити діяльність Херсонської та Миколаївської митниць

Народний депутат Роберт Горват просить правоохоронців дати правову оцінку діяльності митників на півдні України з питання заподіяння збитків держбюджету.

Про це повідомляється в його депутатському запиті на адресу генпрокурора, міністра МВС, директора НАБУ і в.о. голови ДФС.

За інформацією Горвата, посадові особи митниці ДФС з Херсонської області, АР Крим та міста Севастополь, а також Миколаївської митниці могли вести діяльність, що порушує митне законодавство.

Так, з грудня минулого року їм зафіксовані оформлення товарів 31 групи (селітра, мінеральні добрива, аміачна селітра та ін.) в порушення статей 356, 260 Митного кодексу України.

"Товари ряду суб'єктів ЗЕД були випущені у вільний обіг до отримання результатів відповідних експертиз без сплати всіх необхідних платежів до Державного бюджету України. Тобто, без застосування митних платежів з тимчасової митної декларації з найбільшою ставкою з тих, під яку може підпадати товар", - повідомляється в запиті нардепа.

Він зазначив, що, виходячи з викладеного, вбачається порушення по ст. 364 Кримінального кодексу України - зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Горват просить керівництво НАБУ, ГПУ, ДФС і МВС дати правову оцінку діям керівництва вищезазначених митниць ДФС.

Депутат також представив для правоохоронців список товарів російського виробництва, які могли проникнути на ринки України через порушення ДФС.

"На півдні - в портах Херсона і Миколаєва - не могли пройти митний перевірку болгарська, грузинська і турецька аміачна селітра. Всі партії, які перетнули кордон, були розмитнені за тимчасовою декларацією з відбором проб, але без сплати мита", - відзначили в ЗМІ.

Приватні підприємці (працівники підприємства Захід) вже помітили тенденцію, що в південних областях країни ДФС пропускає російські товари, проте блокує торгівлю з ЄС, і зверталися з відповідними заявами в СБУ.

В даний момент Миколаївську митницю ДФС очолює Ігор Рєзнік, який раніше був главою аналогічної структури в Херсонській області. Там його в лютому 2019 замінив Іраклій Катамадзе.