RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Бюджет недоотримує податки, а конвертцентри повертаються: політтехнолог Петро Охотін розповів про причини

Українська економіка залежна від надходжень від податкової та митниці - чим менше грошей з податкової та митниці буде йти в загальну касу, тим менше їх на виплату пенсій і доплат медикам, будівництво доріг і лікарень. Зате більше корупції буде серед "любих друзів" Зеленського.

Про це у своєму блозі пише політтехнолог Петро Охотін.

"Бюджет почав недоотримувати доходи. Беремо статистику за травень: до загального фонду держбюджету надійшло 43,2 млрд грн податкових платежів. Іншими словами - 91,5% від показника 2019 року. Це 109% виконання плану, скажуть експерти. Це 109% виконання зменшеного Марченком плану. І 73,7% від того, який був раніше", - зазначив Петро Охотін.

На його думку, найближчим часом план зі збору податків буде компенсуватися платежами з держбанків і "Нафтогазу", а схеми з ПДВ і акцизами буде працювати на "тінь".

Петро Охотін розповів, що сталося в податковій після зняття Сергія Верланова 24 квітня і приходу на посаду глави податкової Олексія Любченка.

"27 квітня Михайло Титарчук, який був призначений в.о. голови ДПС, відключає систему СМКОР. Бухгалтери знають її як "Систему моніторингу відповідності податкових накладних / розрахунків коригування критеріїв оцінки ступеня ризиків". Іншими словами: якщо алгоритм системи бачить, що податкова накладна є ризикованою, штучний інтелект відправляє її на перевірку. Податківці повинні перевірити її і відзвітувати. Таким чином, стало важче ухилятися від податків. Зупинка системи СМКОР стала "зеленим світлом" для конвертаційних центрів, в народі відомих як "обнал", - зазначив політтехнолог.

Він повідомив, що 29 квітня був призначений главою ДПС Олексій Любченко, а система конкурсів на главу ДПС "розчинилася" за допомогою спеціального пункту, який пролобіював міністр Сергій Марченко.

"Система конкурсів була просто знищена. На подачу та збір документів було виділено три дні. Швидше за все, таким чином, просто відтиналися "необізнані" в звільненні Нефьодова і Верланова", - пише Петро Охотін.

Експерт пояснив, що план доходів для податкової за ініціативою Марченка було зменшено з 58 млрд до 39 млрд грн.

"Що маємо в "сухому залишку"? Медіавійна "Уманський проти Верланова" закінчилася, як тільки Уманський отримав посаду заступника голови Офісу Президента, а Любченко очолив ДПС", - зазначив Петро Охотін і резюмував - ціною повернення схем в податковій і на митниці для президента буде падіння рейтингу.