RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Податкова амністія в Україні: куди нести гроші і що буде далі

Підтриманий Верховною Радою 243 голосами президентський законопроект №5153 про декларування активів фізосіб для легалізації доходів стане ключовим документом податкової амністії і визначить її основні принципи, а прийняті з ним у пакеті законопроекти № 5155 і 5156 прописують технічні деталі.

Сайт "Апостроф" зібрав всю наявну у мережі інформацію про легалізацію доходів.

База оподаткування

Базою оподаткування при нульовому декларуванні валютних цінностей та прав грошової вимоги є грошова або номінальна вартість, підтверджена документально. Для нерухомості це - витрати на придбання, оціночна або біржова вартість, а також вартість, що визначена самостійно декларантом.

А якщо у когось запланована велика покупка, але легальне походження відповідної суми надати не представляється можливим, гроші можна "засвітити" в рамках спецдекларування - що буде дешевше, аніж піддатися штрафним санкціям від податкової.

Строки податкової амністії

З 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022. У цей період буде проводитися добровільна одноразове декларування активів фізичних осіб.

Як легалізувати

Щоб легалізувати свої статки і потім вільно ними користуватися, достатньо надати податковій відповідну декларацію.

Ставки збору з декларування

  • 5% з валютних цінностей та активів, розміщених на рахунках у банках в Україні (альтернатива: 6% зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щороку);
  • 9% з валютних цінностей, розміщених за кордоном (альтернатива: 11,5% зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щороку);
  • 2,5% з державних облігацій України, придбаних у період з 1 вересня 2021 до 31 серпня 2022 року (альтернатива: 3% зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щороку).

Що не потрібно декларувати:

  • квартиру загальною площею до 120 кв. м або будинок до 240 кв. м;
  • нежитлові будівлі комерційного призначення загальною площею до 60 кв. м;
  • земельні ділянки, розмір яких не перевищує 2 га для ведення особистого селянського господарства, 12 соток для садівництва, 25 соток в селах, 15 в селищах і 10 в містах для будівництва будинків, 1 сотка - для гаража;
  • особистий транспортний засіб (окрім легкового авто з об'ємом двигуна більше 3000 куб. см і/або ринковою вартістю понад 375 мінзарплати, мотоцикла з робочим об'ємом циліндрів понад 80 куб. см, літака, вертольота, яхти і катери);
  • інші активи вартістю менш як 400 тис. грн.

Хто може взяти участь:

  • фізособи - резиденти, в тому числі самозайняті;
  • фізособи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об'єктів декларування або на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких придбано об'єкти декларування.

Що буде далі

Консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська у розмові з "Апострофом" висловлювала сумнів, що співгромадяни будуть масово шукати шляхи обходу декларування в рамках "податкової амністії", оскільки воно є суто добровільним.

При цьому, за словами фахівця, головне в будь-якому декларування, в тому числі і в нинішньому, - його вигідність для самого декларанта: "Наприклад, якщо з 2023 року наберуть чинності якісь жорсткі норми".

А такі "жорсткі норми" як раз очікуються. У вигляді загального декларування, яке в Україні можуть ввести через кілька років. Принаймні, такі плани у влади є.