RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Олігархів та чиновників чіпати не будуть: як влада вирішила витягати гроші з простих українців

В Україні стартувала податкова амністія. Однак вона може залишити поза увагою олігархів і чиновників, які не зможуть легалізувати свої "ліві" доходи.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Судячи з тексту закону, він не розрахований на те, що в амністії візьмуть участь олігархи і чиновники, які за останні десятиліття нажили величезні статки, і у суспільства є великі підозри, що не всі ці гроші отримані чесним шляхом зі сплатою всіх належних податків.

мністія дійсно могла б бути цікавою тим людям, які стрімко розбагатіли за роки Незалежності. Однак саме їх закон позбавляє такої можливості. Оскільки практично всі вони в той чи інший час або обиралися депутатами, або займали якісь посади на державній службі. А для таких осіб закон робить виняток ", - пояснив експерт з податкового планування Олексій Тройніков.

Однак, за словами міністра Кабінету міністрів Олега Немчинова, уряд переважно розраховує, що свої статки задекларують небагаті люди, які все життя працювали за зарплату.

"У 90-х роках, коли система сплати податків та нарахування заробітної плати була досить "чорною", багато хто одержував свої законно зароблені гроші не зовсім законним способом. Тобто, йдеться про так звані зарплати в конвертах. Крім того, в 2000- х роках досить багато українців почали працювати в Європі на заробітках. Вони, як правило, теж працювали нелегально і незаконним способом отримали свої статки і придбали нерухомість ", - заявив міністр в одному з інтерв'ю напередодні старту кампанії з добровільного декларування.

Таким чином виходить, що сьогодні держава через власну нездатність побудувати податкову систему, забезпечити економічне зростання і робочі місця, хоче змусити заплатити людей, які в тяжкі 90-е виживали як могли, заробляючи на життя.

І, здається, уряд має намір виходити з презумпції винності, одним махом оголошуючи, що мільйони українських заробітчан, які були змушені залишити країну через важкі економічні умови, все без винятку працювали нелегально і не платили податки. І тепер мають отримати амністію, заплативши податок до бюджету України, а не тих країн, де вони заробили гроші. Доводити, що конкретна людина дійсно працювала за кордоном нелегально, уряд не збирається.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Податкова амністія почалася: хто з українців під прицілом