RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Навіщо втрачати свої гроші: експерт вказав на головні проблеми податкової амністії в Україні

Податкова амністія не створює стимулів для легалізації статків. Громадянин, що сплатив податок, не отримує жодних переваг на тлі "боржників".

Про це розповів "Апострофу" експерт з податкового планування Олексій Тройніков.

За його словами, платник податків, який декларує свій стан, просто втрачає частину грошей, не отримуючи нічого натомість.

"Припустимо, громадянин задекларував наявне у нього майно і заплатив визначений законом податок. Які переваги це йому дає порівняно з громадянами, які цього не зробили? На сьогоднішній день – жодних. Тобто людина просто втратила 5-9% від своїх коштів і нічого не отримала натомість. Навіщо це йому потрібно?".

На думку експерта, в Україні повинні були оголосити податкову амністію одночасно із запровадженням контролю над доходами та видатками громадян. Таким чином, люди з неоподаткованими активами відчували б дискомфорт через неможливість вільно витрачати свої фінанси, так як при проведенні операції відразу спиве їх походження.

На даний момент в Україні не ведеться контроль за витратами та немає обмежень для платників податків чи "боржників".

"Люди просто так не декларуватимуть власний стан і, до того ж, сплачуватимуть з нього податки. Вони мають відчути, що декларація якимось чином полегшить їхнє життя. Тому, швидше за все, коли будуть розроблені та прийняті закони про моніторинг доходів і витрат, владі доведеться оголосити ще одну амністію. І, якщо ці закони будуть достатньо адекватними, нова амністія має шанс стати успішнішою, ніж нинішня" , - повідомляє Тройніков.

Раніше експерти розповіли "Апострофу", що податкова амністія призведе до більшої тінізації економіки.