RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Квартири, земля, алкоголь та сигарети: як змінить життя українців новий податковий закон

У вівторок, 30 листопада, Верховна Рада ухвалила законопроект №5600, яким внесла зміни до Податкового кодексу України. Очікується, що він принесе до Державного бюджету-2022 близько 50 млрд гривень, але забере гроші в українців.

"Апостроф" розповідає про зміни, які передбачає новий податковий закон.

Нерухомість та земля

Запроваджується податок на дохід фізичних осіб у розмірі 18% за продаж третього та наступних об'єктів нерухомості за підзвітний податковий рік. В даний час дохід від продажу одного об'єкта нерухомості на рік не оподатковується, а на продаж другого і наступних діє ставка 5%.

Ще одна новація - запроваджується податок на земельні ділянки, на які не оформлені права власності, проте активно використовуються у господарських цілях. Виняток становлять ділянки, що використовуються на правах оренди.

Продаж земельних паїв оподатковуватиметься так само, як і нерухомість: ПДФО 5% на продаж другої, і 18% — на продаж третьої земельної ділянки.

Сільське господарство

Закон запроваджує нову систему оподаткування сільськогосподарських підприємств. Зокрема, йдеться про загальне мінімальне податкове зобов'язання для платників єдиного податку. Власники сільських господарств мають сплатити податок на суму, яка буде не меншою за мінімальне податкове зобов'язання та обчислюється залежно від розмірів земельної ділянки (1 400 грн за 1 га землі на рік).

Якщо сума всіх сплачених податків (на землю, на прибуток, рентної плати за воду, єдиного податку тощо) буде меншою від загального мінімального податкового зобов'язання, підприємець повинен буде доплатити різницю.

Знижується ставка єдиного податку підприємств, що займаються розведенням свійської птиці з 0.95% до 0.5%. Однак для птахофабрик це положення, як і норма про мінімальне податкове зобов'язання, не застосовуватиметься. Причина в тому, що в цьому ж законі птахівництво взагалі було вилучено із системи спрощеного оподаткування.

Закон також змінює умови оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від продажу сільськогосподарської продукції, виготовленої на власних земельних ділянках. Тепер, якщо ви реалізуєте сільськогосподарську продукцію, вирощену на угіддях, сукупний розмір яких більше 0.5 га (раніше було 2 га), ви зобов'язані сплатити за це ПДФО у розмірі 18%.

Акциз на алкоголь та цигарки

Закон підвищує податкові ставки на алкогольні напої:

  • алкогольні напої, фактична міцність яких вища за 22% об'ємних одиниць етилового спирту - 133.31 грн\літр стовідсоткового спирту (було 126.96);
  • сидр та перрі - 1.11 грн\літр (1.06);
  • вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані), фактична міцність яких вище 1.2% об'ємних одиниць етилового спирту, але не вище 15% об'ємних одиниць етилового спирту, за умови, що етиловий спирт, що міститься в готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження, які розливаються в пляшки, закупорені спеціальними пробками для таких напоїв типу "гриб", які містяться на місці за допомогою стяжок або застібок, та/або мають надмірний тиск, викликаний наявністю діоксиду вуглецю в розчині рівні не менше 1 бар за температури 20 °C — 12.23 грн/л (було 11.65);
  • Вина та інші зброджені напої (у тому числі суміші зі зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1.2% об'ємних одиниць етилового спирту, але не вище за 22% об'ємних одиниць етилового спирту — 8.42 грн (було 8.02).

Зміняться і правила визначення розміру акцизу на солодове пиво: ставка визначатиметься не за 1 л пива, а за 1 л стовідсоткового спирту з урахуванням середнього значення міцності пива 4.88 об'ємних одиниць та індексу споживчих цін за 2020 рік – 5%.

Водночас 5% податку на роздрібний продаж тютюнових виробів, який сплачують самі продавці, покладається на виробників та імпортерів цих виробів. Не буде й раніше анонсованого підвищення вартості ліцензій на оптову торгівлю тютюновими виробами та рідинами для електронних сигарет. Не йдеться у законі і про підвищення самих тютюнових акцизів.

Нові права податкової

Новий закон запроваджує низку нововведень у роботу податківців.

Зокрема пропонується:

  • надати право регуляторним органам стягувати податковий борг, що виник в результаті несплати самостійно визначеного платником грошового зобов'язання в податковій декларації або уточнюючому розрахунку, за рахунок готівки та / або коштів з рахунків в банках боржника за рішенням регуляторного органу без звернення до суду;
  • встановити забезпечення податковою заставою донарахованих за результатами контрольно-ревізійної роботи сум грошових зобов'язань, на час адміністративного чи судового оскарження;
  • встановити тимчасове обмеження (за рішенням суду) у праві виїзду керівника юридичної особи - боржника за кордон до повного погашення податкового боргу;
  • надати право податковим органам отримувати на запит інформацію (пояснення) від платника не тільки за фактом виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов'язаних з оподаткуванням, можливих порушень в господарській діяльності платника, зроблених операціях.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 грудня податкова інспекція особливо ретельно перевірятиме багатих українців щодо ухилення від сплати податків.