RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Чому у Києві частина мешканців новобудов сидить без світла частіше: особливості графіка

У Києві, де попередили про перебої з водопостачанням, мешканці декількох новобудов скаржаться, що не можуть знайти адреси свого будинку у графіку відключень електроенергії, а світло їм відключають хаотично і надовго. Це пов'язано з тим, що за документами ці будівлі досі записані як будмайданчики, а для промоб'єктів графік - більш жорсткий.

Про це повідомив гендиректор компанії Yasno, яка входить в структуру ДТЕК, Сергій Коваленко на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Відключення світла 5 листопада: де ввели погодинні графіки

У столиці вранці 5 жовтня були екстрені відключення у майже мільйону абонентів, а в ранковий пік споживання електроенергії обмежили на 416 МВт. Є серед жителів Києва й ті, хто не може відслідкувати за своєю адресою графік відключення, а світла немає в них часто й досить тривалий час.

За словами Коваленко, це стосується мешканців тих новобудов, які за документами досі перебувають у статусі будмайданчиків, тобто є промоб'єктами, для яких графік відключень є більш жорстким.

"Коли девелопери починають споруджувати будинок, вони підключають його до електромережі як будмайданчик. Після завершення будівництва, його мають підключити на постійну схему живлення, власники квартир повинні укласти договори з ОСР, і тільки після цього - з Yasno. Деякі компанії нехтують цим кроком. Будинок не підключений до електромережі за нормальною схемою, його мешканці отримують електроенергію за вищим тарифом, ми взагалі не розуміємо, що будинок вже заселений і тому не можемо внести його у графік відключень", - пояснив він.

Гендиректор Yasno зауважив, що уряд ухвалив закон, за яким забудовники зобов'язані звертатися до колег з ДТЕК та до компанії Коваленко, щоб зареєструвати новобудову як таку, що вже заселена. Таким чином, жителі такої новобудови зможуть платити за світло за нормальним тарифом, а ДТЕК отримають дані про необхідні обсяги електроенергії для цього будинку і додадуть його у графіки, тому що побутові клієнти знаходяться у пріоритеті.

Раніше ми писали, що має входити до обов'язкового аварійного комплекту, предмети якого стануть у нагоді, щоб пережити відсутність електроенергії.