RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи каратимуть за російську в Києво-Могилянці: Квіт розставив крапки над "і"

У Національному університеті "Києво-Могилянська академія", у якій робочими мовами є лише українська та англійська, врешті решт заборонили спілкування у стінах закладу російською мовою. яка стосується усіх без виключення: викладачів, студентів та адміністративного персоналу.

Утім, як розповів президент НаУКМА Сергій Квіт у коментарі ВВС News Україна, жодних покарань за вживання російської не буде.

Він зауважив, що це питання не покарання, а "культурних змін" у внутрішній корпоративній культурі.

Читайте також: Забудьте про російську: КМДА прийняла історичне рішення щодо навчальних закладів Києва

"Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це буде сприяти тому, щоб "Могилянка" повністю була україномовним університетом", - зазначив Квіт.

Він висловив переконання, що це рішення вплине на ситуацію з російською в університеті, оскільки академічна конференція вважає це проблемою.

"Ми вважаємо, що в нашому університеті має звучати українська мова. А також англійська, як друга робоча", - сказав Сергій Квіт.

Президент університету вважає, що в умовах війни зазначене питання дійсно важливе й переконаний, що це рішення переважить громадську думку в середині колективу, а люди будуть на це зважати.

При цьому у "Могилянці" відокремили норму про заборону російської від наукових досліджень та освітнього процесу. Це означає, якщо існує потреба при роботі в унікальних російськомовних наукових джерелах, їх можна використовувати.

"Ми бачимо, що є проблеми у вищій освіті України, коли викладачі читають курси по 25 років, використовуючи ті ж самі радянські джерела. Це неприйнятно. Якщо вони дійсно унікальні, то можна використовувати, якщо немає аналогів українською чи англійською", - зазначив Сергій Квіт, додавши, що використання російськомовних джерел прийнятно для вивчення сучасних процесів, які відбуваються у РФ, та її політики.

При цьому, у статті 10 Конституції записано, що в Україні "гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України". Тому за використання у спілкуванні російської студентів не каратимуть, запевнив Квіт, додавши, що університет готовий навіть до можливих судових позовів щодо нових правил.

Нагадаємо, як писав "Апостроф", росіяни влаштовують лінгвоцид на захоплених землях України.