RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Секрети ідеальної паски: столичний шеф-пекар назвав найбільш поширені помилки

Паска - це невід'ємний атрибут Великодня та український обрядовий здобний хліб. Вже за кілька днів віряни всієї країни понесуть кошики з пасками, крашанками та іншими наїдками до соборів.

Про головні правила випікання паски в сюжеті Апостроф TV розповів засновник Pro Bakery, шеф-пекар Денис Суховій.

"Потрібно правильно його вимісити. Обовязково, щоб тісно було холодним, в кінці замісу тісто 22-23 градуси, це дозволяє максимально зберегти клітковину і зробити гарний підйом", – наголосив він.

У народі вірять, що коли господиня чи господар місить тісто, то в будинку має бути тихо, а рідні мають утриматися від сварок. Втім, у пекарні Дениса у забобони не вірять, адже на великій кухні шум – це невідємна складова роботи.

"Настрій – це таке, його не підгадаєш. Життя настільки різнобарве, що вигадати настрій, щоб стати до пасок. Це не так робиться, як хотілося б. Але традиції багато чого кажуть, я з цього сміюсь", – каже шеф-пекар.

Денис переконаний, що секрет тіста, яке гарно підійшло, – не в гучності та не в традиціях приготування, а в температурі інгредієнтів.

"Багато хто з господинь дуже гріють тісто, інгредієнти всі підігрівають, тепле молоко – коротше, наливають багато всього теплого. Потім зрештою температура тіста перегрівається і паски... Паска – це білок, він просто згорає. І в нього немає нормального підйому", – пояснив шеф-пекар.

Після того, як паски готові та вистигли, починається найцікавіше – глазур та прикрашання великоднього хліба.

"Це фінальний етап – прикрашання. Ця форма називається пандора, а ще паска, куліч, панетон кажуть на них. Зараз я його декорую, щоб він мав максимально крутий вигляд і хотілося б його і зїсти, тільки по вигляду. Мені це по приколу, вже прикрасив біля 80 пасок, це цікаво", – ділиться Денис.