RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Як виглядав Майдан Незалежності у Києві в 1950-60-х роках: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна не лише побачити, як виглядав Майдан Незалежності у Києві понад 100 років тому, але й полюбуватися листівками 1950-60-х років.

Фотокартки опублікували у Facebook-спільноті "Київ, жива iсторiя".

На зображеннях видно, якою зеленою та доглянутою була ця місцина.

Майдан Незалежності, який також називають просто Майданом, є центральною площею Києва. До закінчення X століття ця локація, як і сучасний Хрещатик, називалася Перевісищем та була болотом. В місці, де нині починається Софійська вулиця, розташовувалася Лядська брама, що вела до Верхнього міста.

У XVIII столітті на території майдану спорудили кам'яні оборонні мури та Печерські ворота, які функціонували до 1833 року. В кінці XVIII та на початку XIX століття ця територія лишалася пусткою, відомою як Козине болото. Поблизу неї розташовувалися оборонні вали, вздовж яких пролягала гребля та діяв водяний млин.

Читайте також: Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: в мережі показали історичні фото

У 1730-х роках на цьому місці з'явилися перші дерев'яні будівлі, а в 1850-х — спорудили кам'яні споруди. У 1869 році майдан отримав назву Хрещатицька площа. До 1871 року тут влаштовувався ринок, проводилися циркові вистави та гуляли містяни.

У 1851 році на майдані виникла перша велика цегляна будівля — Дворянське зібрання (проєкт архітектора Олександра Беретті; тепер на цьому місці розташовується будівля Федерації профспілок України).

У 1876 році, після спорудження Міської думи за проєктом архітектора Олександра Шіле, майдан назву Думської площі.

Протягом наступного, 20 століття, Майдан розбудовувався, там було збудовано перший хмарочос України, поставлено пам'ятники, відкрито станцію метро.

Після проголошення незалежності площа отримала сучасну назву – Майдан Незалежності. При цьому у побуті ця назва використовувалася вже з 1990 року, цю назву зафіксовано під час Революції на граніті в жовтні 1990 року.

У 2001 році на Майдані Незалежності була проведена реконструкція, в ході якої було здійснено ряд важливих змін. Було встановлено низку пам'ятників, зокрема відомий Монумент Незалежності. Крім того, було відкрито підземний Торговий Центр "Глобус".

Саме на Майдан відбувалися акції протесту "Україна без Кучми", він став центром Помаранчевої революції. 21 листопада 2013 року, у 9-ту річницю Помаранчевої революції, розпочався Євромайдан — масова акція протесту проти призупинення курсу держави на асоціацію з Євросоюзом. Згодом ці події переросли у Революцію Гідності, що підняло хвилю маніфестацій і протестів проти режиму Віктора Януковича, найбільшу з часів здобуття Україною незалежності.

Раніше ми писали, як виглядав Київ в 1920-30-ті роки.

  • Вас може зацікавити:

Київ 160 років тому: як виглядала "лиса" Володимирська гірка

У 1987 році українець отримав премію World Press Photo за репортаж із Чорнобиля: пам'ятні фото

Історія Києва у скульптурах: у столиці з'явився символ меценатства - бронзовий "Цукровий буряк"