RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як Червона армія підривала Хрещатик в 1941-му: фото з приватних архівів

Завдяки архівним світлинам можна не лише дізнатися, як головна вулиця Києва виглядала понад 100 років тому, але й побачити Хрещатик в не найкращі часи - під час його підриву Червоною армією у 1941 році.

Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".

"Вибухи на Хрещатику, 1941 рік. Унікальні фото з приватних архівів", - йдеться у повідомленні.

У коментарях під знімками люди згадують особисті історії, пов'язані з початком Другої Світової війни та підривом Хрещатику. Так, жінка розповіла, що її мама тоді була маленькою дівчинкою, стояла біля філармонії та на власні очі бачила як повільно падають, як у фільмах, будівлі на Хрещатику.

Читайте також: Залишився лише на фото: в мережі показали, як виглядав найпопулярніший магазин в Києві 50 років тому

Інша коментаторка розповіла, що її мама, її сестри та бабуся пережили 3 роки окупації Києва від початку і до кінця.

"Незважаючи на комуняцьку брехню, завжди розповідала жахливу правду. Всі ці трагедії бачила на власні очі і пережила з родиною. Одна з таких - підрив Хрещатика з величезною пожежею в кілька діб. Тоді одночасно загинуло неймовірно багато киян - дітей, жінок, старих...", - написала вона.

Нагадаємо, радянське керівництво на чолі зі Сталіним, зазнавши поразки на початку німецько-радянської війни, вдалося до застосування тактики "спаленої землі". Це була проведена восени 1941 року радянська спецоперація зі знищення в окупованому німцями Києві важливих об'єктів життєзабезпечення (електростанції, водопроводу, мостів через Дніпро, адміністративних будівель), а також Успенського собору Києво-Печерської лаври і житлових будинків у центрі міста, переважно на Хрещатику. Унаслідок вибухів і пожежі, яка тривала від 24 до 29 вересня, історичний центр Києва зазнав нищівного руйнування. Всього в районі Хрещатика зруйнували 324 будівлі, тисячі киян залишилися без даху над головою.

Раніше ми писали, як виглядала перша телевежа у Києві.

  • Вас може зацікавити:

В руїнах і без пам'ятника Леніну: як виглядав повоєнний Київ в 1946 році

Як виглядав Київ в 1990-ті роки: цікаві фото до і після оголошення Україною незалежності