RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

22 червня

21 червня

Всі новини

Київський Євбаз в окупації: фото, зроблені солдатом вермахту у 1943 році

У роки Другої світової війни Київ, як і багато інших міст, опинився під окупацією нацистської Німеччини. Цей період історії міста відзначений численними трагедіями та героїчними вчинками його мешканців. Унікальним свідченням тих часів є фотографії, зроблені у 1943 році, які відображають повсякденне життя міста під окупацією.

Тому далі "Апостроф" з посиланням на матеріали Facebook-групи "Спрага" розкаже та покаже, яким був столичний Євбаз в окупації.

Читайте також: Час великих руйнувань: Київ у середині 17 століття очима голландського художника

До фотографій залишили допис, в якому сказали, що саме так відбувалася торгівля на столичному Євбазі часів окупації – фото датуються 1943 роком.

"У 1943 році Київ знімав солдат вермахту Герберт Лист, колишній фотограф журналу Vogue і майбутній член агентства Magnum", – залишили коментар до фотографії. Зауважується, що селяни, що приїздили в місто продавати харчі, спочатку брали гроші, але згодом просили в обмін на картоплю та яйця різноманітні цінності, які кияни тримали вдома ще з дореволюційних часів.

Варто нагадати, що Євбаз або Єврейський базар – це історична місцевість Києва, відома своїми зв'язками з єврейською спільнотою. У лютому 1858 року, за наказом генерал-губернатора І. І. Васильчикова, євреям було дозволено проводити відкриті ринкові дні по вівторках, четвергах та неділях, що сприяло створенню популярного міського ринку, який пізніше був розташований на місці нинішнього цирку. Ринок припинив своє існування в кінці 1950-х років.

Єврейський базар, який знаходився на перетині важливих доріг недалеко від залізничного вокзалу, був згаданий у путівниках як Галицький, а в народі його називали просто Євбаз. Цей ринок обслуговував широке коло клієнтури, включно з культурними потребами відвідувачів, пропонуючи книги та брошури на різноманітні теми. Комерційна активність тут кипіла: від продажу одягу і взуття різної якості до торгівлі годинниками, які продавці представляли з особливою гідністю.

Євбаз славився своєю універсальністю, оскільки тут можна було придбати майже все – від пиріжків з горохом і склянки горілки до тодішніх нагород і одягу.

Нагадаємо, раніше ми показали, як у Києві у 1950-х роках будували Палац спорту.

  • Вас також може зацікавити:

На його місці збудували знаменитий готель: в центрі Києва колись був затишний сквер. Фото

Лише церква і млин: як виглядав Андріївський узвіз у Києві на малюнку друга Шевченка

Деякі місця не впізнати: в мережі показали цікаві фото післявоєнного Києва 1940-х років