RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Активіст, доброволець, громадський діяч: в Києві відкрили мурал на честь Героя Сергія Машовця

В Дарницькому районі Києва, на вулиці Ревуцького 19/1, відкрили мурал на честь добровольця і громадського активіста Сергія Машовця.

Про це йдеться в сюжеті "Апостроф ТВ".

Сергій став на захист Батьківщини як доброволець на початку повномасштабного вторгнення РФ, приймав участь в обороні столиці, і загинув внаслідок влучання снаряда в його авто під Бучею. У відкритті муралу взяли участь рекрути ІІІ Окремої штурмової бригади, які виконали Молитву українського націоналіста, депутати Київради. Віддати шану героям прийшли жителі Дарницького району та міста Києва.

"Їдучи на свій останній виїзд він розумів, що там небезпечно, що поруч працює російська артилерія. Але й розумів, що якщо не він, то хто… На таких і тримається наша держава", - розповів доброволець 3-ї ОШБр "Росин".

Відкриттю мурала передував розіграш гільзи від набою для гармати КС-19, з якої побратими Сергія Машовця з 3-ї ОШБ знищили окупантів на Бахмутському напрямку.

Депутат Київської міської ради Микола Конопелько розповів про фінансування роботи над муралом: "У нас – депутатів Київської міської ради, є невеличкий фонд, який дається нам з бюджету міста Києва, частину фонду і було спрямовано на створення муралу. Цю гарну ідею вдалося втілити в життя дуже швидко – з початку літа почали роботи, закінчили вже 1 жовтня, до Дня захисника і захисниць України".

Його побратим Артем Савічев розповів про громадську ініціативу Сергія – побудувати парк в районі, де він виріс.

"Він приїздив, подивився і каже: є ідея побудувати парк на озері Тягле, доєднуйся, зробимо величезний парк в районі. Я став займатись разом з ним, та з іншими людьми, які хотіли змінити наш район", - прокоментував військовослужбовець.

Створення малюнку ініційовано ГО "Національний парк "Осокорки", яку очолював Сергій. Мурал представляє композицію з трьох зображень, що символізують етапи життя героя, розповіла його дружина Ірина. Перше зображення – Революція гідності; друге – мирне життя, концепція була взята з напрацювань громадської організації, яку очолював Сергій – Національний парк збереження флори і фауни "Осокорки" і уособлює змогу жити і вільно пересуватися, а третій малюнок присвячений спротиву під час повномасштабного вторгнення ворога.

"Мій чоловік, Сергій Машовець, як і десятки тисяч інших, добровільно став на захист України, віддавши за неї своє життя. Тому цей мурал ми присвячуємо кожному та кожній, хто добровольцем пішов на війну, кожному Герою, який поклав своє життя за Україну, кожному, хто боронить її зараз... Впевнена, після перемоги, ми усі разом урочисто відкриємо наш впорядкований парк "Осокорки", про який мріяв Сергій", - резюмувала Ірина Машовець.

Мурал став ще одним символом вшанування подвигу українських добровольців, які боронили і продовжують захищати Україну.